От х:

Днес в x:

12 °C

Село Нова надежда приютява Александър Паскалев в края на дните му

  140 години се навършват днес от рождението на първия модерен книгоиздател в Блгария -Александър Паскалев. За него се знае доста, но за малко популярните моменти от неговия живот разказва историкът и главен уредник от Регионалния исторически музей в Хасково Милен Вълчев.

  Няма хасковец, който де не знае къде се намира Паскалевата къща или поне да не е чувал за този паметник на културата и архитектурата.

  Малко известен факт е обаче, че всъщност историците нямат категорични данни дали Александър Паскалев е роден именно в нея, посочва Милен Вълчев.

  Със сигурност се знае, че произхожда от богата възрожденска фамилия в Хасково. За основоположник на рода се смята Паскал хаджи Райчев, който е търговец, собственик на дюкяни, яхна и мелница. Бил защитник на българщината и голям противник на гъркоманите.

  Първородният му син Михаил наследява баща си, който загубва рано, когато е едва на 14 години.

  Той участва в националноосвободителните борби. А домът му става място за заседанията на хасковския революционен комитет. В къщата му отсяда и Васил Левски. Тайният вход откъдето се предполага, че Дяконът се е измъквал, когато идвала проверка, и до днес може да се види от посетителите в Паскалевата къща в една от стаите на първия етаж.

  Историята на Паскалевия род, от който произхожда и първият модерен книгоизадател на България, Милен Вълчев продължава с ареста на Михаил през 1875 г. , след Старозагорското въстание.

  Две години по-късно, когато излиза от ареста, той се жени за Амалия хаджи Петкова, която също е от богат хасковски род. Скоро в една от къщите на Паскалеви се ражда първото им дете - Александър.

  Момчето се обучава от частен учител, а след това завършва с отличие петокласното училище в Хасково. „През 1893-та семейството е сполетяно от тежка загуба – умира Михаил Паскалев. Роднините предявяват претенции към имуществото на фамилията. От богат наследник Александър се превръща в бедно момче, но с огромно желание да учи.“, разказва историкът Вълчев.

  Така следващите години до края на живота му се завъртат във възходи и падения за Александър Паскалев.

  Огромното му влечение към науките го отвежда в Пловдив, където ръка, за да се учи, му подава чичо му, който е съдия там. Той поема и разходите по образованието на племеника си Александър. Благодарение на него завършва два класа на Пловдивската гимназия, но отново е принуден да се откаже от обучението си, защото неговия опекун е уволнен от съда.

  През 1900 година младият Паскалев успешно полага държавен изпит и получава учителска правоспособност.

  През 1901 г. е принудително записан в школата за запасни подофицери в София.

  След завършването й се връща в Хасково за да сбъдне мечтата си-да стане учител. Преподава в днешното училище „Св. П. Хилендарски”. Увлича се по социалистическите идеи.

  „Скоро обаче си навлича гнева на училищния инспектор Димитър Михайлов, защото го критикува, че вместо да уволнява мързеливите и некадърни учители, той гони способните. Скандалът стига до министъра на образованието проф. Иван Шишманов, който подписва заповед за уволнението на Александър Паскалев.“, разказва Вълчев

  Въпреки тази несгода Александър Паскалев продължава да се бори с житейските неправди. Доскорошният учител става инспектор по охрана на труда. Прочува се като първият чиновник в Хасково, съставил акт за нарушаване на трудовото законодателство - на тютюнева фирма „Херцог и сие” за некоректно плащане.

  По-нататък Паскалев участва като ротен командир в Балканските войни и Първата световна война. За проявен героизъм при обсадата на Одрин е награден с орден за храброст, а Иван Вазов му посвещава стихотворение.

  През второто десетилетие на 20-ти век се жени за Невена Манова, с която имат две деца. Синът им Христо става адвокат, а дъщерята Лиляна завършва архитектура.

  С годините Александър Паскалев изоставя социалистическите идеи. Разбира, че има и други начини да се помага на хората в нужда. Ако не на всички, то поне на част от тях. За тази цел основава печатно издателство у нас, което да не отстъпва на европейските и в същото време да дава път на младите творци.

  През 1908 г. е създадено книгоиздателство „Ал. Паскалев и с-ие”. Благодарение на управленските му качества и познание в доста сфери, издателството на хасковлията скоро се превръща в едно от водещите в страната.

  Всяка година печата каталог с предстоящите издания – български и чужди.

  По примера на руската поредица „Всемирная библиотека” Паскалев пуска на книжния пазар поредицата „Всемирна литература” през 1910, която за времето си е безупречна откъм издателски професионализъм. Изданията са в джобен формат, а кориците са на художника Александър Божинов. Някои от книжките достигат до невероятни за онова време тиражи от порядъка на 20 000 екземпляра.

  Паскалев пръв издава многотомни събрани съчинения на Христо Ботев, Иван Вазов, Пейо Яворов, Пенчо Славейков, Алеко Константинов.  Издава библиотека „Балкански въпроси” на пет езика.

  По времето, когато е на върха на книгоиздателската си дейност, Алексанъдр Паскалев често помага на писатели с парични средства, за да преживяват. „Давал им е по 2 000 лева, а на някои и по 20 0000. За сравнение една учителска заплата по това време е 2 хиляди лева. Парите не са давани от него в заем, а за да им помага, за да ги подкрепи“, разяснява Милен Вълчев.

  През 1943 година Александър Паскалев прекратява издателската си дейност. Напуска София и последните три години от живота си прекарва най-вече в хасковското село Нова надежда. „Отива си самотен, в нищета, забравен от всички – и от близки, и от творци.“

  Александър Паскалев умира на 31 октомври 1946 година от пневмония в болницата в Хасково. Гробът му е неизвестен.

  Едва след смъртта му, Паскалев е наречен „основател на модерното книгоиздаване” в България.


  Haskovo.net

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Чувствате се изпълнени с енергия и всявате бодрост навсякъде около вас. Днес ви се отдава прекрасна възможност да завършите нещо, което сте започнали отдавна и можете да бъдете сигурни, че удовлетворението ви ще е пълно, ако го направите.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Възможно е да се разделите с хора, които са ви разочаровали. По-често се вслушвайте в съвети, не са случайни. Възможни са обрати в плановете ви за деня. В професионалната сфера имате печеливши намерения, но е важно как ще ги реализирате. Ласкателите не са ваши съмишленици и колкото по-скоро го осъзнаете, толкова по-добре за делото ви.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Усетът ви днес ще ви подскаже най-доброто решение. Помислете за бъдещето си, помечтайте. Предстоят ви интересни и благоприятни за вас събития. Нужен ви е още малко хъс за да успеете. Не обръщайте внимание на дреболиите.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Деловите от вас ще следват срочността на многото си задачи, което ще определя и приоритетите им. Изграденото партньорско доверие ви помага да се справите по-лесно с тях, както и да планирате следващ проект. В личният ви живот ще настъпи оживление, най-вече в интимната сфера. У дома ви очаква приятна новина.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Решени сте да постигнете намеренията си и ще вложите много старание, за да се докажете. Не са изключени и по-рисковани ходове, но за тях имате своите обяснения. Помислете как да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение. Няма да се затрудните, стига да го желаете.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вниманието и грижите, които влагате към някой или нещо, ще се оценят. На душата ви ще олекне, а делата ви ще потръгнат и ще се развиват според вложените време и енергия. Ще си дадете сметка, че сте могли много по-рано да изчистите проблема, без да задълбочавате в него. Делова среща ще ви зареди с добри очаквания.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Старанието ви ще се забележи, но не го проявявайте само по тази причина. Има много други неща, заради които си заслужава да се погрижите, като на първо място покажете искреното си отношение и внимание. По-малко съветвайте, повече действайте. Вълнуващи преживявания за онези, които не са загубили усета си към романтиката.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Стойте настрана от конфликти и интриги, за да запазите спокойствието на духа си. Занимавайте се с дела, които са част от общ проект и биха ви обогатили финансово и духовно. В търпението и компромисите е част от мисията ви. Децата и родителите ще напомнят за нуждите си, погрижете се.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Влагайки творчество в работата си, ще се радвате на добри резултати, които ще дадат отражение не само на финансите ви, но и в отношенията с партньора ви. Връзката ви ще укрепне, ще получите повече уважение и дадете простор на чувствата си, ще ви се отрази обновяващо на самочувствието, на плановете и на живота ви.
  22 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  За някои от вас денят може да бъде много ползотворен в делови план. Не оставяте много възможности на конкурентите си и си осигурявате добри позиции. Не бъдете прекалено взискателни към близките си. Критиките ви в един момент може доста да досадят и да станат повод за скандал. Ще намерите и достатъчно време за почивка в приятна компания.
  22 ное 2019
  Последни новини