От х:

Днес в x:

Търсят подпалвачи рибари за горския пожар край Малък извор

    Рибари са заподозрени като евентуални причинители на големия горски пожар, който избухна днес по обяд в землището на село Малък извор.

    „Имаме съмнения, че зад това, което се случва в момента, има умисъл. Огънят е тръгнал откъм микроязовирчето в ниското, затова предполагаме, че човешка дейност там и небрежно отношение са довели до този напрегнат момент“, коментира директорът на РС ПБЗН - Хасково Митко Чакалов. Той ръководи лично операцията по гасенето, в която се включиха пет екипа пожарникари. Три коли пристигнаха от Хасково, две от Харманли, към тях се присъедини и екип от Стамболово. Лесничеи и местни хора също се включиха в опитите за пресичане на огнената вихрушка.

    Първият сигнал за пожара, от който откъм пътя между селата Кралево и Малки извор се вижда само пушек, е получен около 12 часа. Първоначално пожарът е низов, което все пак е обнадеждаващо за бързото му потушаване. Два часа по-късно обаче положението става доста напечено във всеки смисъл, тъй като излиза вятър и огнените езици започват да прихващат и короните на широколистните дървета наоколо.

    Опасността идва оттам, че съвсем близо има боров масив, а след него и села. Придвижването към огнищата е трудно, тъй като колите трябва да маневрират в тесни отсечки на някогашен път повече от километър в гората. За два часа огънят обхваща 500 декара гора и се разразява на фронт от над километър.

    И докато огнеборците правят всичко възможно да застанат ефективно на пътя на огъня, неколцина от собствениците на лозови масиви в близост са също на полето.

    Хората от този край са изплашени, защото досега не е имало голям горски пожар в такава близост.

    „Ако огънят прехвърли към боровете, може да дойде и при нас в лозята, после иди че го спри при тези треви, които са в повечето от лозовите масиви. Аз не съм толкова притеснен, защото моето лозе е почистено, но останалите...“, казва дядо Кольо, който е от Кралево, но в землището на съседното Малък извор има 3 декара лозе.

    Други от собствениците на масиви пък казват, че не са чистили заради сушавата година и защото ги е страх, че от почистващата техника може да излезе искра и всичко наоколо да пламне.

    „Умишлено не влизаме да чистим, капка дъжд не е паднала от юни насам. Огънят при това положение дебне просто от всякъде“, обяснява Тенчо Щерев. Още щом чул за пожара, събрал четата и тръгнал към 90-декаровия си масив, в готовност за реакция.

    „Притеснени сме много, защото огънят е лоша работа. Много е сухо тази година и всичко може да лумне изведнъж“, казва Тенчо.

    А през това време от пожарникарите, които са досами огнището, става ясно, че има още един пожар в близост.

    Огън е избухнал и на полигона „Корен“, но там ситуацията е под контрола на военните и няма пряка опасност за населението, обясняват от пожарната.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини