От х:

Днес в x:

Десетки деца се оцветиха като белоглав, египетски и черен лешояд

    Орнитолози показаха на децата на Хасково красотата на дивата природа.

    Специален беше днешният 9-ти септември за малчовците, които обичат птиците.

    Децата научиха повече за тях от прожекцията на филма“Отлитат“, който беше прожектиран в една от залите на Областната администрация.

    Организатор на еко форумът е Българското дружество за защита на птиците, с подкрепата и съдействието на Община Хасково и Областна администрация – Хасково.

    След прожекцията децата и родителите им получиха много изненади пак на еко тематика край откритата сцена на пл.“Свобода“.

    Там доброволци им раздадоха стикери с лика на египетски лешояд, както и броеве от образователния комикс „ ЗООмикс“.

    В арт работилницата за деца всеки можеше да си изработи фигура на костенурка, змия или таралеж, които са сред любимите храни на грабливите птици у нас.

    В истинско забавление се превърна и инициативата„Аз съм лешояд”, в която желаещите бяха преобразени в белоглав, египетски или черен лешояд посредством изрисуване на лицата им.

    Децата научиха и интересни факти за редките птици, като този, че Черният лешояд, например, има размах на крилете от 2,5 до 3 метра, а кацнал достига височина повече от метър. Както и че в миналото в България са гнездили четири вида лешояда – брадат, черен, белоглав и египетски, но днес в днешно време могат да се видят само белоглавият и египетският лешояд.

    Празникът на площада беше посветен на Международния ден на лешоядите, който се отбелязва на 3-ти септември.

    По-рано през деня се проведе в Областна администрация и дискусия на тема „Опазването на лешоядите и възможностите за развитие на алтернативен туризъм в Източните Родопи“, която организираха Фондация „По–диви Родопи “ и екипът на Българското дружество за защита на птиците.

    По време на форума бяха представени резултатите от работата по опазване по лешоядите и развитието на алтернативния туризъм в района през последните 20 години. Опитът си споделиха представители на община Маджарово и Съюза на ловците и риболовците.

    Гости от WWF Гърция споделиха практики при опазването на лешоядите и развитието природния туризъм в съседната на България община Суфли. Там в село Дадя се намира и единствената колония на черен лешояд на Балканите. Селото отстои на 25 км. от България. Българската част на Източните Родопи е важна за съществуването на черния лешояд в Дадя, защото в района на р.Арда има подходящи места за намиране на храна от хищните птици.

    Амбицията на българските орнитолози и еколози е да популяризират района като световна дестинация за екологичен и фото туризъм. 

    Данните от мониторинга, извършван вече за 29-та поредна година, показват, че в края на 80-те години размножаващите се двойки са били едва 13, докато през последните години се наблюдава постепенно увеличаване на популацията с отчетен през настоящата година максимум за България от 75 двойки. 

     Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини