От х:

Днес в x:

Природозащитници учетворяват броя на лешоядите за 15 години

Природозащитници броят птици

Колонията на белоглавия лешояд край Маджарово се е удвоила за последните десетилетие и половина. Това констатираха екипи на Българското дружество за защита на птиците които проведоха мащабна акция по преброяване на вида на територията на България. По поречието на Арда е единствената в страната естествена колония на Белоглавия лешояд, който се счита за санитарят на природата.

Сметките показв ат, че през 80-те и 90-те години на миналия век, в района на Маджарово е имало по малко от 10 гнездящи двойки на вписания в червената книга птичи вид. Днес там гнездят 46 двойки. Ключово за оцеляването е било изкуственото подхранване на специално изградени площадки, така че птиците да имат осигурена чиста и безопасна храна.

21 екипа от три природозащитни организации от България и Гърция, координирани от Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), извършиха тази събота преброяване на нощуващите белоглави лешояди в Източни Родопи.

Резултатът от преброяването е общо 108 белоглави лешояда по скалите в Родопите. Броят е по-малък от очакваното, но е налице стабилизиране на числеността на вида, който бе намалял драстично заради човешката дейност в района. По уникална методика, освен броя бе изчислена и възрастта на птиците. Повече за мащабната кампания включила близо 100 души от двете страни на границата вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини