От х:

Днес в x:

Търсят кой трови кучета в Маджаровско

Снимки: БДЗП

Местни ветеринари и полицаи издирват кой е отровил четири кучета и лисица, които бяха открити преди седмица край маджаровското село Долни Главанак. Тогава доброволка на дружеството за защита на птиците забелязала куче, което се гърчи с пяна на устата. Това са сигурни признаци на отравяне и доброволката Сание побързала да уведоми регионалната ветеринарна служба. С помощта на главния инспектор д-р Неделина Ванева било организирано търсене от доброволци и местни жители. Открити са още четири трупа на кучета и един на лисица. Труповете са загробени, за да се предотвратят други смъртни случаи на диви животни.

„Това е изключително опасен случай. В този район има много редки и защитени видове. Радостното е, че поради бързата реакция няма отровени птици, което не е рядко при подобни случаи“, обясни за Haskovo.net Николай Терзиев от БДЗП Хасково.

„Лешоядите са изключително издържливи, те са санитарите в природата. Но дори те не могат да оцелеят при отравяне с химикали и други съвременни отрови“, обясни Терзиев.

Според него местните хора знаят кой е отровил животните. „Хората обаче не осъзнават до какво може да доведе това“, допълни той. Например дори отличен гъбар може да намери смъртта си нелеп начин, вследствие на подобен екологичен инцидент. „Представете си, че на това място поникнат например печурки. Гъбата концентрира в себе си всички елементи на почвата, включително отровите. Никой не може да отличи една такава ядлива гъба. През 80-те години имаше цели семейства, отровени по тази начин“, каза още Николай Терзиев. По сигнала на БДЗП работят ветеринарните власти и полицията. Проби от труповете на животните са изпратели в софийска лаборатория за изследване.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини