От х:

Днес в x:

Учени установиха колко думи разбират кучетата

Кучетата разбират и отговарят на средно 89 думи и изрази. Но обучени животни могат да разберат до 200, доказаха изследователи.

За да тестват речника на кучетата, изследователите са използвали въпросника за комуникативно развитие на Макартър-Бейтс, който се използва за оценка на езиковото развитие на бебетата.

Тестването е било възложено на 165 собственици на кучета от различни възрасти и породи. Този подход е по-ефективен от тестване от специалисти, тъй като собствениците познават по-добре своите домашни любимци и спецификата на техните реакции. За проучването им бил даден списък от 172 думи и фрази, като били помолени да оценят отговора на кучето по петобална скала.

Оказало се, че способността на кучетата да разпознават думи не зависи нито от възрастта, нито от породата, но самият речник може да зависи от професията на собственика. Например, "речникът" на ловно куче ще бъде основно различен от този на полицейско куче или куче спасител. Около половината от 89-те думи са команди.

Учените открили и 10 думи, които повече от 90% от кучетата разбират, независимо от сферата на дейност на собственика. Това са команди като "седни", "чакай", "не", "ела при мен", похвали "добро момче/момиче", "браво" и други.

Около 10% от кучетата разпознават имената на съседи, грумъри, името на развъдника и членове на семейството, както и фразите "избърши лапите", "по-тихо", "по-силно" и други подобни.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ло
    локомотива
    1 -1
    12:09, 13 дек 2021
    Ловното куче най-често чува думата-май-а ти ша е-а.
Последни новини