От х:

Днес в x:

Маджарово чака гости за Международния ден на лешоядите

Маджарово ще посреща гости от цялата страна по повод Международният ден на лешоядите на 1-ви септември. В програмата за деня са включени разглеждане на интерактивна изложба, подхранване,и презентации за най-любопитните. Любителите на редките грабливи ще научат от орнитолозите в Източните Родопи повече за живота на птиците, ще има и образователни игри за децата. Гостите на Маджарово ще могат да видят и диви лешояди на живо.

Освен в Маджарово, прояви в Денят на отворените врати на 1-ви септември ще има и в други градове. Информационен щанд и презентации ще бъдат организирани в биологическия факултет на Пловдивския университет, а управата на Софийския зоопарк, Българското дружество за защита на птиците и клуб „Скорец“ към факултета по биология на СУ „Климент Охридски“,ще разказват на посетителите за четирите вида лешояди,които могат да се видят в България.

В естествена среда у нас се срещат четирите европейски вида лешояди - брадат, белоглав, черен и египетски. В страната ни като гнездящи видове могат да се видят само белоглавият и египетският лешояд. Предполага се, че гнездят и 1-2 двойки черни лешояди, техните гнезда обаче не са открити. Брадатият лешояд е изчезнал за фауната на България, като изключително рядко могат да се наблюдават единични скитащи екземпляри.

Тази година над 65 организации от четири континента – Америка (САЩ, Канада), Европа (Великобритания, Франция, Чехия, България и др.), Африка (ЮАР, Намибия, Зимбабве и др.), Азия (Непал, Индия, Пакистан), със свои кампании ще отбележат Международният ден на лешоядите. Инициативите у нас са под шапката на Зелени Балкани и проект "Завръщане на лешоядите в България" .

Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини