От х:

Днес в x:

Днес е международният ден на правото да знам

Днес е международният ден на правото да знам и по този повод Програма Достъп до Информация (ПДИ) ще връчи за дванадесети път годишните награди "Златен ключ" за принос в областта на свободата на информация. Номинациите в шест категории са 40, съобщават от организацията.

Целта на ежегодните награди е: да се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация; да се насърчават институциите да изпълняват задълженията си по Закона за достъп до обществена информация, да бъдат прозрачни и отчетни пред обществото; да се посочат институциите, които нарушават правото на достъп до информация.

28 септември беше утвърден като международен ден на правото да знам в София през 2002 г., когато на среща между организации от неправителствения сектор от различни държави беше създадена Международна мрежа на застъпниците за свобода на информацията. Тяхната цел е сътрудничеството и подпомагането на правото на достъп до информация, както и да работят за открито и прозрачно управление в своите страни.

В България през 2000 г. беше приет Закона за достъп до обществена информация, който през изминалите години се превърна в един от най-ефективните инструменти за контрол на изпълнителната и местната власт от страна на гражданите и неправителствения сектор.

Програма Достъп до обществена информация ще връчи и антинаградата "Катинар". Тази година прокуратурата е с две номинации за отрицателен принос в развитието на достъпа до обществена информация в България.

Сред другите номинирани за "Катинар" са Община Хасково и Бюро по труда – Хасково.

За антинаградата "Вързан ключ" (най-абсурдно/смешно решение или практика за достъп до информация) се състезават Министерство на труда и социалната политика, Министерство на икономиката и енергетиката, Висшият съдебен съвет, президентът на Република България, председателят на Районен съд – Пловдив, Областна администрация – Силистра, Регионална дирекция по горите – Берковица, Община Варна, ОДМВР – Русе, Плевен, Враца, Пловдив.

За пръв път тази година има колективна номинация за антинаградата "Катинар". 107 са институциите, включени в номинацията, които в рамките на Одит на активната прозрачност 2014 не са отговорили на електронно заявление за достъп до информация.
Номинирани в категорията "Институция, най-добре организирала предоставянето на информация за граждани" са Министерство на вътрешните работи при служебното правителство, Министерство на финансите, Изпълнителна агенция по околна среда, Регионална инспекция по околна среда и води – Монтана, Басейнова дирекция за управление на водите Източнобеломорски район – Пловдив и общините Алфатар, Банско, Добрич, Криводол, Хайредин и Разград.

В категорията "Най-добър журналистически материал, свързан с правото на достъп до информация" се състезават журналистите Светла Василева – в. "Дума", Цветелина Йорданова – в. "Труд", Спас Спасов – кореспондент на в. "Капитал" и в. "Дневник" за Варна, Ралица Петрова – сп. "Правен свят".

За активно упражняване на правата си по ЗДОИ са номинирани гражданите Карен Кузуян (Силистра), Манол Златев (София), Борис Рангелов (Плевен), д-р Георги Тодоров (Русе), Георги Георгиев (София) и Калина Митева (Варна).

WWF-Дунавско-Карпатска програма-България, Екологично сдружение "За Земята", Център за независим живот и Гражданско сдружение "Национален съюз единство" са номинирани за граждански организации, които последователно и ефективно използват правото на достъп до информация в обществен интерес.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини