От х:

Днес в x:

4 °C

Издават 12 000 риболовни билета годишно в Хасковска област

  Средно по около 12 000 риболовни билета издава годишно Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури за Хасковска област. Тези, които искат да са изрядни пред закона, плащат годишен билет от 25 лева, за 6-месечен период е 15 лева, месечният е 8 лв., а за седмичен се плаща наполовина. Тези цени обаче са само началото на разходите, които най-запалените въдичари правят за оборудването си. Около 3 бона са нужни за качествени пръчки, макари, оборудвани със сигнализатори, около 1000 лв. е устройството за захранка на рибата с дистанционно управление, поне 200 лв. трябва да бъдат отделени за хладилна чанта тип “иглу“, съветва 60-годишният Борислав Йорданов. Навръх 27-ми юни - Световния ден на риболова, мъжът е край водоема до Черногорово. Бизнесменът, който е от Димитровград, но част от обектите на фирмата му се намират и в Хасково, е разпределил седмичните си задължения така, че четири дни от седмицата през лятото прекарва край водата, отдаден на любимото си хоби.

  „Някои харчат за алкохол, други за маркови дрехи, трети са хазартни типове, аз пък не щадя средства за риболов. Защото кефът няма цена“, казва за разходите си Борислав.

  Той участва и в състезания по спортен риболов, като последно през миналата седмица е направил улов на 80 кг. риба. "Голяма битка беше, обаче и голямо удоволствие“, споделя риболовецът. Последният истински голям удар на въдичаря е отпреди само ден, когато извадил от водоема 50-килограмов толстолоб.

  Страстта на Борислав Йорданов към риболова е от 53 години. Още като седемгодишно момче с приятелите си ходел на река Марица, вадили рибоците направо с ръце. Продавали килограма за 30 стотинки, а със спечелените пари си купували дини.

  Докато 60-годишният мъж се отнася в спомените си, съвсем близко до бивака му край язовира каца щъркел. Птицата не се страхува от хората и приближава. Има обаче обяснение за това - щъркелът идва близко, защото е свикнал да му даваме риба, разяснява рибарят.

  27 юни се чества като световен ден на риболова от 1985 г. по решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през месец юли на предходната 1984 година.

  В България представители на спортния и любителския риболов отбелязват празника с масови посещения на язовирите, реките и черноморското крайбрежие, водени от надеждата, че този ден е специален и ще им поднесе като дар най-добрия улов за годината.

  Според Борислав Йорданов обаче късметът е водещ за слуката, а не скъпото оборудване. Уменията и шестото чувство на рибаря, меракът му, също не са за подценяване. "Хиляди пъти сме се връщали с празни кошници. Това обаче не е най-важното, кефът - той е водещ, спокойствието и удовлетворението, което изпитва човек, когато е сред природата. Това е зареждащо", казва Борислав Йорданов докато си отваря кенче с бира за разхлада.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Яз
   Язовеца
   8 -3
   15:15, 27 юни 2017
   Световният рекорд за улов на пъстър толстолоб е 40,82 кг и е поставен в езеро Гънтърсвил, Тенеси, САЩ.
   Белият толстолоб достига относително големи размери и тегло до 20 кг, като световният рекорд е 32 кг и е постигнат край Андонг, Кьонсан-Пукто, Южна Корея.
   По леко с тия 50 кг.
  • 2
   Сл
   Сланинко
   2 -4
   16:19, 27 юни 2017
   А в Хасково живее професор ЩЕРЮ ЩЕРЕВ --- професор по рибарство и аквакултури но скоро не съм го видял на бивака край Марица
  • 3
   Ди
   димитрофффф
   20 0
   16:27, 27 юни 2017
   Значи ако средно сложим 15 лева билета ,това прави 180 000 лева. Та в този ред на мисли имам един въпрос...къде отиват тези пари??? При условие ,че не съм чул един голям язовир около хасково да е зарибяван през последните години. Нито се зарибяват, нито се охраняват. Та да си попитам...защо трябва да плащаме тези билети???

  Хороскоп за 19.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят може да се окаже наситен предизвикателства от всякакво естество. Бъдете готови за промени около себе си. Най-вероятно те ще са свързани само с положителни емоции. Имате възможност да изгладите отношенията си с човек, на когото особено държите и това ще ви зарадва. Вечерта бъдете сред близки хора.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес е по-добре да избягвате контактите с по-широк кръг хора, защото не е изключено да се натъкнат на избухливостта и гнева ви. Изключителната ви раздразнителност се дължи на преумора и изтощение. Прекарайте вечерта вкъщи с любимия човек.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Настроението ви днес ще променливо поради различните дела, с които се заемате. За да останете доволни от работата си днес обаче е за препоръчване да вършите само онова, което ви е по сърце и да избягвате отношения с хора, които ви натоварват емоционално. Ще имате възможност да прекарате края на деня в приятната компания на нови хора.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се оставяйте друг да взема решения вместо вас. Осигурете си личен периметър и свободата, на която толкова държите. Ако ви въвлекат в спор бъдете по-въздържани, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи с любимия човек. Дайте му повече време. Може да бъдете прекалено мнителни и това да изнерви обстановката.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Възможни са здравословни неразположения, предвид забързаното ви темпо и стреса, на който сте подложени. Вземете мерки за възстановяване, като започнете от почивката си. Всичко е осъществимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа, но на вас ли го казвам.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят може да бъде много приятен и спокоен, ако избегнете кавгите у дома. Проявете повече търпение и толерантност спрямо близките си. Ако го направите, ще успеете да прекарате чудесен ден със семейството си. Професионален ангажимент може да наложи предварителна подготовка. Предстоящата седмица ще бъде много важна.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Сигурното е, че няма да прекарате този ден у дома. Непрекъснато ще сте в движение, вършейки различни неща и срещайки се с нови хора. Ще научите много новини, полезни за вашата дейност. Около вас витае добро настроение и стремеж към разнообразие, което ви прави желана компания навсякъде, където отидете. Не правете прибързани заключения.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Рискувате да се предоверите на малко познат човек, който най-вероятно ще ви подведе. Ако вече сте го сторили все още имате възможност да сведете негативните последици до минимум. Действайте бързо и при повече късмет можете дори да извлечете и дивиденти от ситуацията. Не омаловажавайте успеха на ваши близки и им отдайте заслуженото внимание.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Предстои ви разнообразен ден, в който вие ще имате възможност да решите как да си почивате и с кого. Настроението ви е чудесно, което е предпоставка да се чувствате добре на всяко място. Очаквайте приятна изненада от страна на любимия човек, който ще събуди неподозирани чувства у вас. Вечерта ви предстои събитие, което ви настройва позитивно.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Бъдете сигурни, че за всяко нещо си има време. Ще чуете добри новини от делови характер. В личен план ви очакват разбирателство и споделени мигове. Среща с роднини или стари приятели ще подобри настроението ви. Мислете повече са собственото си спокойствие. Никой освен самите вие не може да ви го осигури.
  19 яну 2020
  Последни новини