От х:

Днес в x:

Цифрите говорят: 250 млн. от населението на Земята са мигранти

Днес е Международният ден на мигрантите и по този повод агенция Ройтерс представя някои данни за мигрантите и бежанците по света.

Броят на мигрантите по света се увеличи от около 79 милиона през 1960 г. до близо 250 милиона през 2015 г.
Международните мигранти - онези, които живеят в страна, различна от тяхната родна страна или родна територия - съставляват 3,3 процента от населението на света.

Мигрантите и бежанците често пътува по един и същи начин, но икономически мигранти напускат страната си, за да търсят по-добри икономически перспективи за тях и семействата си в друга страна, докато бежанците бягат от конфликти и преследване.

В края на 2015 г. по света е имало 65,3 милиона принудително преместени хора, като от тях 21,3 милиона са били бежанци, 40,8 милиона са били вътрешно разселени, а 3,2 милиона са били кандидати за убежище.

Един на 113 души по света е или кандидат за убежище, или вътрешно разселен или бежанец.

Над 4700 мигранти загинаха при опит да дойдат в Европа тази година по-море, което я прави най-смъртоносната година, откакто се водят подобни статистики.

Италия е водещата дестинация за мигрантите и бежанците, идващи по море с лодки към Европа, като тази година в страната дойдоха над 179 000 души.

САЩ имат повече международни мигранти /47 милиона/, отколкото която и да е друга страна, пред Германия /12 милиона/, Русия /11,6 милиона/, Саудитска Арабия /10,2 милиона/ и Бахрейн /8,5 милиона/.

Коридорът за мигранти Мексико-САЩ е един от най-натоварените в света. През фискалната 2016 г., приключваща в САЩ в края на септември, по този коридор са заловени над 408 000 мигранти, което е с 23 процента повече в сравнение с предишната година.

През 2015 г. мигрантите по света изпратиха близо 600 милиарда долара на роднините си в родните си страни.
Девет от 10 бежанци живеят в развиващите се райони, като в Турция има най-много /3 милиона бежанци/.

С покачването на нивото на моретата и със засилване на екстремните метеорологични феномени експерти предупреждават, че мигрантите, принудени да напуснат родните си места по климатични причини, ще нарастват и ще се превърнат в сериозен проблем. Броят на хората, преместили се заради природни стихии, в това число бури, наводнения и суша, е средно 22,5 милиона души на година от 2008 г. насам, като тази цифра продължава да расте.

(БТА)
 

Коментари в сайта

Последни новини