От х:

Днес в x:

Кампанията ”Чети с мен” обхваща цялата страна

Кампанията "Чети с мен", организирана от Министерството на културата и коалиция от партньори, ще обхване днес цялата страна.
Освен централното събитие, което ще започне в 10.00 ч. днес в Борисовата градина в София, в още десетки градове в библиотеки и читалища, паркове и градини ще се състоят паралелни масови четения, съобщиха от Министерството на културата.

"Чети с мен" ще постави началото на кампания за насърчаване на четенето и грамотността сред гражданите от всички възрасти, в нея ще се включат и известни лица от различни сфери на обществения живот - писатели, музиканти, артисти, художници, журналисти, спортисти и други.

В централното събитие в Борисовата градина в София ще се включи и министърът на културата Мартин Иванов.

Инициативата ще се опита да обедини всички около една кауза, тази на "четящите хора". Те в България не само не са малко и не са статистическа грешка, но могат да бъдат и заедно, като прехвърлят границите отвъд културните, демографските, поколенческите, технологичните или поведенческите различия, отбелязват от министерството.

Организаторите заявяват амбицията да се постигне рекорд по масово четене в България и по този начин ясно да се заяви, че у нас книжната култура не изчезва, а напротив, процъфтява, напук на предсказанията и лютите клетви.

В Борисовата градина ще бъдат подготвени и разнообразни кътове за тези, които търсят нещо повече от четене на поляна в компанията на приятелите си, а посланиците на кампанията ще четат по няколко минути на глас откъси от любими свои книги.

В детския кът "Бисерно звънче" децата ще се забавляват с четене и различни игри.

В зоната "Верижно четене" посланиците на "Чети с мен" ще изненадват с любимите си автори.

"Буккросинг зоната" ще бъде мястото за споделяне на най-съкровеното приятелство - книгите, най-тихите и най-постоянните приятели. Всички останали спокойно могат да се разположат с книга в ръка и с добра компания във "Freestyle зоната".

Интересни кътове са подготвили партньорите от медиите и чуждестранните културно-информационни центрове в България.

Пропускът за събитието е един - любима книга с подправка добро настроение, посочват от Министерството на културата.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини