От х:

Днес в x:

Рекорден брой лешояди в хасковско

Лешоядите се нароили

Лешоядите в хасковско се нароили рекордно през последната година, констатират от БДЗП след ежегодния мониторинг на пернатите, извършен между 13 и 16-ти февруари. В рамките на кампанията са били обследвани всички налични гнезда на вида белоглав лешояд в маджаровско, ивайловградско и поречието на Арда. Били преброени 67 двойки.

Това е със 7 двойки повече от миналата година, гордеят се природозащитниците. От години, опазването на белоглавия лешояд е приоритет за тях, след като бе констатирано, че в края на 80-те години от изключително важния птичи вид бяха оцелели едва 13 двойки.

Белоглавият лешояд е ключов за баланса в природата, красноречиво е наричан „чистач“. В България е вписан в Червената книга на застрашените животински видове.

Размножава се обаче много трудно-мъти по едно яйце на година. На всичкото отгоре е и моногамен вид. За сметка на това - търси храна на колонии и се храни на големи групи, което е допринесло и за масовото му изтребване. Най-големия бич за птиците са отровените от пестициди животни, а според други природозащитници, консумирането на отстрелян дивеч. ПХ-то на лешояда е толкова силно, че разгражда оловните сачми, а тежкия метал трови птиците.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини