От х:

Днес в x:

В хасковско: 13 000 въоръжени и опасни, без пагон

В хасковско има 13 000 хиляди законни притежатели на огнестрелно оръжие, отчитат от ОД на МВР-Хасково. Никой от тази „дивизия“ не е под пагона на МВР или МО. Става дума за пенсионирани военни и полицаи, ловци, охранители или просто ненаиграли се на стражари и апаши, които са си извадили разрешително. Регламентът по получаването му си остава един и същ от години. С оръжие може да се сдобие всеки, който е пълнолетен, не е осъждан, в добро психично здраве и т.н. 

8200 са регистрираните ловци в хасковска област. 7000 притежават гладкоцевно оръжие/двуцевки/, 1200 са с нарезно оръжие/карабини/. Пенсионираните служители на министерството на вътрешните работи и министерството на отбраната са 2200. След като излязат от силовите структури, за тях са валидни правилата за обикновените граждани-трябва например да си подновяват разрешителното на всеки 5 години иначе го губят Този режим касае дори и тези, които са получили оръжието си като подарък за добра служба. 

Режимът за притежаване на бойно оръжие в България е сравнително либерален. Изисква се само основно образование и изкаран курс за боравене с огнестрелно оръжие. По официални данни, в страната има над 300 000 единици законно притежавано оръжие. 

Въпросът с притежанието на оръжие от гражданите стана актуален отново, след като в САЩ маниак изби цял клас деца от 5 до 10 годишна възраст и няколко учителки. За да не останем по назад, в България двама ловци се изпозастреляха/ възможно е и умишлено/ в полите на Витоша. Само преди седмици в хасковско пък, опитен ловец простреля в крака свой роднина по време на хайка за диво прасе.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини