От х:

Днес в x:

Хасково на трето място по еднодневни трудови договори в страната

Хасковска област се нареди на престижното трето място в страната по брой сключени еднодневни трудови договори. До този момент имаме подписани 15 000 договора, с което се нареждаме след първенците Стара Загора и Пловдив, заяви шефът на Инспекцията по труда Петър Андреев на запитване от Haskovo.net. Контрактите са предимно в сферата на растениевъдството и лозарството. Кампанията набира скорост и в брането на домати и чушки. Към настоящия момент текат проверки в областта на строителството и лозарството, допълни Андреев.

През миналата година в областта имаше близо три пъти по-малко сключени договори – около 5500. Разликата в броя на контрактите се дължи на това, че кампанията по сключването им стартира през юли 2015 г., обясниха още от Инспекцията по труда

Еднодневните трудови договори бяха въведени с поправка в Кодекса на труда. Те имаха за цел да изкарат на светло работниците от сивия сектор в земеделието. По-късно бяха направени и други промени, чрез които работодателите реално могат да наемат персонал за по-дълъг период в рамките на месец. Последната промяна на практика спестява купищата бумащина, с които се сблъскваха работодателите. Договорите обаче са един вид гаранция за обикновения работник, който по никакъв начин не е защитен от трудова злополука дори и на полето. Все пак се касае за група хора, които са подложени на къртовски труд под жаркото слънце.

В същото време зеленчукопроизводители, които отказаха да бъдат цитирани, за да избегнат допълнителни главоболия, възроптаха срещу действията и отношението на държавата. „Спукват ни от проверки, а в същото време държавата не ни осигурява пазар за продажба на корнишони“, жалваха се земеделците. Контрапункт на това твърдение става мнението на работници, които пък се надигнаха в подкрепа на правата си. Трудещите се един ден ще чакат пенсия от държавата на база прослужени години. А разбираемо няма как да имаш стаж, ако работиш без договор, заявиха трудещи се на полето.

Ива Иванова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Го
    Гост
    0 0
    05:23, 13 авг 2016
    Кой би наел работник-берач на домати за 1 ден?
    Може, ако доматите са засяти на 100 ара...

    Чудя се, тия в парламента, де мислят подобни абсурди..., дали да ги обесим, дали да ги разстреляме, за 1 ден де..
    Ако, го свършим за 1 ден, ще помогнем на България да се.....
Последни новини