От х:

Днес в x:

10 °C

Еднодневните трудови договори намалели почти наполовина, погват земеделците

Еднодневните трудови договори са намалели почти наполовина. Това сочат данните на Инспекцията по труда в Хасково, съобщи на нарочен брифинг директорът Кирчо Кирев.

Само за май тази година са предоставени 1548 образци на еднодневни трудови договори на 11 земеделски производители. От началото на година до момента пък са издадени 8339 броя на 68 стопани. За същия период на миналата година броят им е бил около 14 800. Данните показват намаление през 2019 година с около 6500 трудови договора.

"Това навява на мисълта, че земеделските производители или са намерили други форми на трудовоправни отношения - може да са сключвали друг вид договори, но пък може изобщо да не са сключвали", коментира Кирчо Кирев. Той допълни, че в тази връзка Инспекцията по труда ще засили проверките в земеделските стопанства в областта.

През летния сезон акцентът на контролната дейност на инспекторите от държавната служба ще бъде не само върху работата в селското стопанство, но и върху извършването на строителни работи и сезонни обекти. Резултатите от контролната дейност показват, че двата сектора са рискови по отношение както на безопасността на труда, така и по трудовите правоотношения - по възникването и изпълнението им, по работното време и почивките. Рискова по отношение на трудовите правоотношения е и сезонната заетост, сочат резултатите на Инспекцията по труда.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Гл
    Глупости
    8 0
    14:03, 26 юни 2019
    Кирчо, ти не живееш в Швейцария бате, а в банановата република България, дати навея на мисълта идеята да провериш колко ЗП са фалирали през последната година и колко ЗП са се преориентирали от трудоемко към механизирано земеделие.... Да ти навея на мисълта още, че трудовите договори все повече ще намаляват и то не само еднодневните, ами всички въобще. Накрая ще помниш поименно всички трудово заети в областта, а заплатата ти ще е баш швейцарска, щото ще има много големи приходи от данъци в хазната, за сметка на това пък пенсията ти ще ти я дадат някъде през 2080г. ако имаш късмет.
  • 2
    На
    НАБОРА
    6 0
    14:56, 26 юни 2019
    Четворка за белот вече не може да се събере, та камо ли за работа.
  • 3
    Зо
    Зохан
    8 0
    18:10, 26 юни 2019
    Какво погвате бе паразити.да ви плащат данъци да може апартаменти да си купуват онез отгоре ли требва сопи да ви дадат докато ви се изкривят гърбовете бухали нещастни,не трябва стотинка да плащат хората че знаете вий как се вадят пари мръшляьци
  • 4
    Чз
    ЧЗП
    5 0
    18:10, 26 юни 2019
    Много сте прости, сравнете данните и ще установите че замеделците коити използват тези договори са намалели драстично и обработваната земя на останалите също! А да попитам г-н Кирчо Кирев защо след като си вземеш предварително еднодневни договори в края на годината след като върнеш не-използваните не ти връщат паричките за тях и след като са празни и върнати за отчет кой прибира парите / от не използваните/? Защото като забереш "надничар" и му пойскаш данни за договор трудолюбивите граждани от кв. република не си дават личните карти защото ще им спрат помощите, не трябва ли и те да носят отговорност а не само ЧЗП?
  • 5
    Ма
    Малее
    4 0
    08:04, 27 юни 2019
    Кирчо бе ти на брифинг с тениска си се изтипосъл. Не знам кво ти е образованието, но като са те турили на тая служба би трябвало да уважаваш хората и чрез одеждите си. Следващия път ела по потник или пижама. Да си жив и здрав и дано те види министъра ти.
Последни новини