От х:

Днес в x:

263 нарушения по трудови договора засякоха от Инспекцията по труда

263 нарушения по трудови правоотношения са засечени за месец от Инспекцията по труда в Хасково. Най-много от тях са установени по нарушение на работното време. Констатацията е била такава в 57 от случаите. Данните са за месец октомври от направените 125 проверки от инспекторите по труда. При проверките са доказани и 14 случая на работещи, без сключен трудов договор. Това е нарастване на броя в сравнение със същия период на миналата година, когато при инспекциите са разкрити 6 такива случая. От Инспекцията по труда напомнят, че при липса на трудов договор или при фиктивни клаузи, ако има такъв, служителите са с никакви или ограничени възможности правата им да бъдат защитени от контролните органи. Освен това при такива ситуации се губят трудови и осигурителни права.

В 304 от проверките през месеца констатацията е, че са направени нарушения на условията за здравословен и безопасен труд.

През периода са приложени 552 принудителни административни мерки. Съставени са 31 акта за установяване на административни нарушения. Влезли в сила наказателни постановления са 28 за обща сума 39 300 лв.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    За
    Забележете
    6 0
    17:54, 27 ное 2023
    304 случая на пропуски в безопасни условия на труд!!! То въобще какво е спазено. Дъщерята на мои познати работеше на някаква бензиностанция от веригите. За седмица беше изкарала 3 дневни и 2 нощни по 12 часа . Нямало хора. И нито час извънреден труд нямаше към заплатата! Не знам какво проверяват от ИТ , но с работното време е някакъв хаос. 12 часа го нямат за нищо.
    • То
      ТочНо
      1 -2
      21:36, 27 ное 2023
      Точно така е, ама лижим г*за на Европейците и Американците, подлоги сме. Не се оплаквайте.
  • 2
    К.
    К. Янко
    0 0
    13:47, 28 ное 2023
    Спокойноо... Нищо не могат да направят от Инспекцията по труда. Идваха и в нашата фирма. Няколко документални финта и си ги изпратихме ;)
    Ще ме хванат за....
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини