От х:

Днес в x:

80 % от сигналите от граждани до Трудовата инспекция са за неизплатени заплати

80% -90 % от гражданите подават сигнали до Регионалното звено на Инспекцията по труда в Хасково предимно за неизплатени суми по трудовите им договори. За месец май инспекторите са направили проверка по три такива брожения, информира директорът на службата в Кирчо Кирев.

Извършените проверки през месеца в региона са общо 103, като 41 са във фирми и обекти в областния център Хасково.

Засечените нарушения са общо 479. За нарушения на безопасните и здравословни условия на труд са 225, по трудови правоотношения-269. По закона за трудова мобилност и трудова миграция нарушенията са три. Обикновено те са за неподадено уведомление към Инспекцията по труда от страна на работодателите, наели лица от страни извън Европейския съюз.

Приложените принудителни административни мерки са 482, съставени са 34 акта. Влезлите в сила наказателни постановления са 8 за общо 8 040 лева.

През май се отчита спад на еднодневните трудови договори. От началото на годината са предоставени 10 746 такива  договори на 26 земеделски стопани. Понижаването на броя им се дължи основно на закриване на производството на места и намаляване на селскостопанските площи. Еднодневните трудови договори се ползват за осигуряване на работна ръка за сезонна работа за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула. В Хасковски регион през май те са се използват предимно от собствениците на лозови масиви.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини