От х:

Днес в x:

Стартът на активния земеделски сезон, активизира и инспекторите по труда

    Със започването на активния селскостопански сезон инспекторите по труда ще са все по-активни в проследяването за работа без договори. За това предупреди директорът на Инспекцията по труда в Хасково Кирчо Кирев. Отрасълът е класифициран като рисков и затова ще се гледа под лупа. През 2022 г. контролните органи на Инспекцията по труда са в страната са извършили 4039 проверки в селското стопанство.

    От контролната служба напомнят на наемниците, че започвайки работа на полето те не губят правата си на социално подпомагане и обезщетенията си за безработица. Затова хората трябва да търсят от земеделските стопани, които ги наемат на позиция за сезонна работа, договорите си. Така наречените „еднодневни“ трудови договори са максимално облекчени като процедура. По тях могат да се наемат сезонни работници при производството на плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн. Тези договори не се регистрират в НАП и са с продължителност един де. Земеделските стопани нямат задължението да издават заповеди за прекратяването им и оформят трудови книжки, припомни Кирчо Кирев.

    За първото тримесечие на настоящата годината Инспекцията в Хасково е дала на земеделски стопани от региона 5679 еднодневни трудови договора. За същия период на миналата година те са били 6302. Те се предоставят след предварително заплатени осигурителни вноски за здраве, пенсия и професионална болест и трудова злополука в размера, който е за сметка на работодателя. С цел облекчаване администрирането еднодневните договори, действа и онлайн система за предоставяне на образците им. Чрез нея земеделските стопани могат да получат формулярите по всяко време, дори в извънработно.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини