От х:

Днес в x:

Над 700 нарушения в земеделието са регистрирали за година инспекторите по труда

177 проверки в селското стопанство са извършени от Дирекция „Инспекция по труда“ -Хасково през изминалата година По време на контролната дейност в сектора са засечени 722 нарушения на трудовото законодателство. От тях 462 броя засягат здравословните и безопасни условия на труд, а 260 се отнасят до осъществяването на трудовите правоотношения.

Инспекцията по труда в град Хасково е предоставила 23 690 образци на еднодневни трудови договори за 2023 г. на 71 земеделски стопани.

Със започването на активния селскостопански сезон и през тази година интензивността на проверките в сектора на земеделието се възобновява.

Сред акцентите в контролната дейност на Агенцията, защото е идентифициран като рисков по отношение използването на различни форми на недеклариран труд.

Работодателите трябва да сключват трудови договори с наетите от тях работници. Договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа са възможност земеделските стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, да наемат законосъобразно работна ръка по облекчена процедура. Т.нар. еднодневни трудови договори не се регистрират в НАП. Те са с продължителност един ден и земеделските стопани нямат задължение да издават заповеди за прекратяването им и да оформят трудови книжки.

При този вид договори наетите не губят право на социално подпомагане и не се спират обезщетенията им за безработица. Така те получават допълнителен доход от труд заедно със социалните помощи и обезщетения.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Шо
    Шофьор
    2 0
    21:37, 27 мар 2024
    Само Милен Захариев няма кой да го хване! Плаща на километър,работят по 18ч. карат претоварени,Ами плаща си на ДАИ(иначе стачкуват за заплати )и където трябва😝
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини