От х:

Днес в x:

Инспекция по труда държи под лупа работодателите за служители в сивия сектор

Насочено внимание и засилени мерки има към работодателите от секторите строителство и земеделие от страна на инспекциите по труда в цялата страна. Специалните мерки са част от плана на Агенцията за пресичане на практиките за наемане на работници без трудови договори. Двата сектора са под лупа, тъй като данни от изследвания на Главна инспекция по труда показват, че работодателите в тях са по-склонни да използват недеклариран труд. Наемници без трудови договори обаче остават незащитени от закона и могат да търпят загуби, както за здравето си, така и от икономическа гледна точка, припомни директорът на Инспекцията по труда в Хасково Кирчо Кирев. В строителството, например е висок рискът по осигуряването на здраве и безопасност при работата, висок е и процентът на последствията от трудови злополуки за работещите. Хора без трудови договори не могат да използват нито правото си на болнични, нито на платен отпуск, те остават незащитени. Затова работата в сивия сектор е рискована откъм здравна и социална защита.

През миналата година е завишен контролът основно към работодателите, при които са засечени повече от веднъж работници без трудови договори.

Проверките продължава и през тази година, като под внимателни наблюдения са и секторите от сезонната заетост-хотели, ресторанти, питейни заведения, където също се отчита висок риск от работа на черно. През 2022 г. в такива обекти са направени 59 проверки от инспекторите по труда в Хасково. Още 65 инспекции са минали в малки търговски.

При проверките инспекторите са засекли 85 работници без трудови договори.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини