От х:

Днес в x:

Работодателите подават информация в НАП и за изплатени необлагаеми доходи на физически лица

В срок до 28 февруари 2023 г. работодателите, които са изплатили определени необлагаеми доходи на физически лица по трудови правоотношения през миналата година, трябва да ги обявят пред НАП. Това става едновременно и с информацията за платените през същата година облагаеми доходи, напомнят от Агенцията в Хасково. 
Сред необлагаемите доходи, които трябва да бъдат посочени в тази справка са: предоставените на служителите ваучери за храна, които са освободени от облагане с данък върху социалните разходи по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените обезщетения за първите три дни от болничния, еднократните помощи в размер до 2400 лв. за раждане или осиновяване на дете. 
В справката се посочва информация и за удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски, както и за резултатите от годишното преизчисляване на доходите от трудови правоотношения от основния работодател. 
От приходната агенция напомнят, че в същия срок, 28 февруари тази година, предприятията и самоосигуряващите се лица трябва да представят и справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ, като в образеца й за изплатени доходи през 2022 г. промени няма.
Получените от работодателите данни ще бъдат заредени в предварително попълнените данъчни декларации, които ще са достъпни в Портала за електронни услуги в началото на март. 
Националната агенция за приходите изпраща имейли на близо 500 000 работодатели в страната, с които ги информира за промените в справката по чл. 73, ал.6 от ЗДДФЛ за изплатените през 2022 г. доходи на физически лица. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини