От х:

Днес в x:

За първи път в Европа Хасково домакинства евроазиатска среща на Танцовия съвет на WADF

Изображение 1 от 3

    Хасково ще домакинства на първата по рода си в Европа евроазиатска среща на Танцовия съвет на WADF /Световна артистична танцова федерация/. 

    Срещата ще се състои в рамките на тридневния международния фестивал „Вълшебен свят“, който стартира в петък. Тя е по идея на президента на WADF Нилс- Хакaн Карлзон от Швеция, които идва за първи път в България, за да журира на феста в Хасково, съобщи главният организатор на танцовото събитие хореографът и международен съдия Милена Налбантова, която е ръководител на хасковския спортен клуб „Рона“ .

    „Тази среща е много важна, защото на практика в Хасково ще бъде построен мостът между Европа и Азия в танцовите среди“, подчерта тя. И допълни, че „Вълшебен свят“ е един от фестивалите, известен в Европа с връзките си с много други конкурси, които се провеждат на стария континент, а и вече в Южна Корея, от където също ще има съдии. Като такъв дава възможност да бъдат забелязани на хасковска сцена танцьори и те да получат стипендии, които да стимулират развитието им в танцовото изкуство  извън България. 

    „Целта е този фестивал да стане една отворена врата за талантливите млади танцьори, но и за хореографите, за колегите преподаватели, които искат да се развиват и като съдии в танцовата сфера“, обясни още Милена Налбантова. Затова в рамките на феста ще има уъркшопове и мастър класове на съдиите, които са от 6 държави от Европа и от Южна Корея. В същото време обаче ще има и обучителен семинар за получаване на съдийски лиценз към WADF. За него в България идват хореографи и от Гърция.

    За фестивалния форум а в Хасково се очакв в идните дни да пристигнат над 2000 съдии, гости и танцьори от различни кътчета на България и още 11 държави. Заедно със заместник-кмета на община Хасково Милена Трендафилова и председателя на Читалище „Заря“ Александър Милушев Милена Налбантова показа купите и медалите, които ще бъдат разпределени. Голямата награда е Купата Гран при от феста, по традиция ще бъде връчена и Купа на кмета на Хасково. Според условието, тя ще бъде дадена на гостуващ танцов колектив. За първи път тази година освен купа, ще има индивидуални медали за всеки участник от наградените групи. Така броят на медалите,който ще бъде разпределен, ще достигне 2000.

    За първи път тази година на 10-ото си юбилейно издание  танцовият фестивал „Вълшебен свят“ ще има свой талисман. Това ще е кукла мечок, издадоха в аванс организаторите. Той ще води традиционното парадно шествие, с което в 9 часа в петък, на 10-ти юни, стартира„Вълшебен свят“.

    Танцьорите ще тръгнат от зала „ Дружба“, ще преминат пред сградата на театъра, ще пъстреят с красивите си костюми и през пл.„ Атлантически“, ще преминат през пл. „Свобода“, за да достигнат до читалище „Заря“, където ще е официалното откриване.

    Мая Манолова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Милушев, това момиче Налбантова изключително красиво ми се струва! Какво ще кажеш по въпроса? Зам.кметицата също! Ей, живот си живееш Саше! Заобиколен от красиви жени! Май доста годинки си я караш така по тъча в читалището. Завиждам ти благородно!
    • 2
      Чи
      читател
      3 0
      16:19, 8 юни 2016
      Оправете си правописните грешки. Някой е имал двойка на матурата по български език ;)
    • 3
      За
      заинтересован
      0 0
      09:46, 9 юни 2016
      А каква е програмата през уикенда? Къде може да я видим?

    Случаен виц

    Последни новини