От х:

Днес в x:

Предупредиха с писма 1058 да си платят данъците

Запор на 462 сметки е поискала НАП-Хасково през последните три месеца /юли, август и септември/. За целта са изпратени съобщения до банките, в които длъжниците са посочили че имат разкрити сметки.

В по-голямата част от предложенията за запор става дума за сметки на физически лица, които са декларирали, но не са платили данъка върху доходите си от миналата година. Крайният срок за това беше 30 април – последен ден както за подаване на годишните данъчни декларации, така и за внасяне на дължимите суми. След тази дата върху неплатените налози се начисляват лихви. Не липсват и случаи на неплатени данъци от още по-предходни години, лихвите върху които вече са придобили значителни размери.

Между 462-те запора има и сметки на фирми, които дължат корпоративен данък или ДДС. В случаите, когато се окаже че сметката е вече недействителна, се прибягва до други мерки за принудително събиране на задълженията като обезпечаване на движимо или недвижимо фирмено имущество.

Запорът на банкова сметка има по-голям ефект при физическите лица, тъй като 90% от работещите получават трудовите си възнаграждения по банков път и по сметките на длъжниците всеки месец има движение на парични средства. За изминалите три месеца НАП-Хасково е предупредила с писма 1058 души, които дължат на хазната общо 430 657 лева данък върху доходите. Ако в 7-дневен срок след получаване на писмото от НАП, лицето не предприеме доброволно издължаване, се завежда изпълнително дело и се пристъпва към принудително събиране на налога, предупредиха от данъчното.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини