От х:

Днес в x:

От другата страна: Какво обича да намира Дядо Коледа под елхата?

В различните държави, всеки остава по нещо за добрия старец

Дядо Коледа е една от най-обичаните личности по цял свят. Белобрадият старец носи подаръци на послушните деца и внася в домовете едно вълшебство, което може да бъде постигнато само на Коледа. Независимо дали децата ще получат нещо огромно, или ще намерят просто един шоколад под елхата, Дядо Коледа никога не разочарова. Затова в много от страните по света, родители и малчугани решават да оставят и по нещо за добрия Старец. Всяка държава си има различна традиция, която се спазва всяка Коледа. Според поверията, ако децата не оставят нещо в замяна, то Дядо Коледа няма да им подари нищо. Освен това, много от родителите споделят на наследниците си, че чрез различните храни и напитки, намерени под елхата, добрият старец получава нужната сила и енергия, за да достави и останалите подаръци на децата из целия свят.

Освен че се различават по вид и наименование, Дядо Коледа е свързван и с различни традиции по света. Например, в САЩ децата смятат, че той идва точно в нощта на Бъдни вечер срещу Коледа, за да остави подаръците под елхата. Малчуганите в Исландия обаче се радват на 13 добри старци, които носят играчки и радост през целия декември.

Вижте какво получава Дядо Коледа от семействата по света.

САЩ: Мляко и бисквити

В САЩ в почти всяка къща на Коледа може да намерите чаша мляко и бисквити до елхата. Поверието е, че когато Дядо Коледа мине, той ще си отпие от млякото и ще изяде бисквитите преди да остави подаръците. В някои домове обаче, здравословното хранене е навлязло сериозно в ежедневието на хората и вместо бисквити или курабийки, Дядо Коледа може да намери моркови или целина.

Австралия: Бира и курабийки

Там има малко разлика в традицията. Австралийците също оставят курабийки, но до тях не стои чаша мляко, а една студена бира. Това е добро решение, тъй като Декември в Австралия всъщност се пада през лятото и Дядо Коледа ще е доволен на някое охлаждащо питие.

Англия: Чаша вино

Още една държава, в която децата оставят алкохол под елхата. Тук обаче не е бира, а една хубава чаша червено вино, което да сгрее добрия старец за дългия му път. В добавка към напитката, Дядо Коледа ще може да се почерпи и с няколко английски сладки.

Аржентина: Сено и вода

Коледата в Аржентина продължава чак до 6 януари, когато местните честват Богоявление. В нощта преди празника децата оставят обувките си отвън, за да може Дядо Коледа да ги напълни с подаръци. Освен това, там се вярва, че добрият старец идва не с елени, а с коне, които също могат да се нагостят със сено и вода.

Холандия: Сено и моркови

Децата в Дания, Белгия и Холандия също не вярват, че шейната на Дядо Коледа се тегли от елени. На тяхно място са поставени конете, които също заслужават почерпка в коледната нощ. Затова най-малките оставят сено и моркови, за да могат животните да получат нужната енергия и да завършат пътуването си по света.

Исландия: Хляб

В Исландия Коледа продължава цели 26 дни и там има 13 Дядо Коледовци, които носят на децата подаръци и лакомства. В замяна малчуганите оставят на добрия старец много тънко парче хляб, наречено laufabraud, което по вкус прилича на хрупкава вафла.

Франция: Моркови, бисквити и обувки

Децата във Франция имат интересна традиция, свързана с Коледа. Те се опасяват, че Дядо Коледа ще остане гладен и затова оставят колкото се може повече храна и лакомства за добрия старец. Всичко се поставя в обувки, които на сутринта трябва да бъдат пълни с подаръци.

Германия: Писма

Германците имат по-скоро Коледен ангел, а не Дядо Коледа. Затова те не оставят храна под елхата, а пишат писма до ангела и ги декорират с коледни мотиви. На сутринта писмата ги няма и на тяхно място са се настанили подаръците.

Източник: Tialoto

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини