От х:

Днес в x:

Стара планина и Дунав капан за пешеходци-нямат пътеки и легнали полицаи

    Две от най-ключовите и натоварени хасковски улици "Стара планина" и "Дунав" са превърнати в капан за пешеходци. Артериите не предлагат никакви опции за безопасно пресичане, а от друга страна има минималистично или никакво регулиране на скоростта на движещите се по тях автомобили. Същевременно се кръстосват с поне дузина други улици и булеварди и критичните ситуации, които възникват ежедневно изправят косите на живеещите около тях. Като нашият читател Николай. Служещ във военно поделение 52 740 на Кенана, той пресича Стара Планина поне по два пъти на ден за да отиде и се върне от работа. Заедно с поне още 500 негови колеги, още толкова деца от близките училища и неизвестен брой жители от изобилните блокове от двете страни на улицата. Това което изумява мъжа е защо по улицата няма ни една пешеходна пътека, което би било повече от логично в такъв оживен и гъсто населен квартал.

    „На никой ли не му прави впечатление, че на ул. Стара Планина няма нито една пешеходна пътека от училище В.Левски чак до Кенана? Всеки ден гледам хората как се чудят от къде да пресичат. Най-често това става на легналите полицаи където колите намалят скоростта....“

    Че това не е добър вариант показа и репортерска проверка на място. Първо, не всички коли намаляват на легналите полицаи и второ, те далеч не са същевременно и пешеходни пътеки, каквото е законовото изискване за новите изкуствени неравности на пътя. Така пешеходците тръгват преди или след легналия полицай. В първия случай стават мушка на засилени коли, някои от които не знаят за бабунките, а във втория, на автомобили които бързат да ускорят след неизбежното намаляне след преминаването на легналата полиция. При пешеходец на платното пък шофьорът се озовава в невъзможна позиция-едната страна на улицата е гъсто населена с паркирани автомобили, в добавка има изчакващи на платното за левите завои по Дунав и Мадара, а тепърва прииждат нови автомобили по други пресечки, като много често използваната "Цар Страшимир". Резултатът е пълна галимация от коли и хора, в която инцидентите са често явление, а разминаването с тях на косъм-още по-често.

    Излиза обаче че "Стара планина" е сравнително обезопасена улица, понеже, поне на книга-по нея има 2 легнали полицая и 2 /две/ пешеходни пътеки-до СОУ "Васил Левски" и до ОУ "Любен Каравелов". На този фон пресечната й "Дунав" е направо Див Запад. Обход на дългата 2 км улица, която разполовява Хасково на Север и Юг показва, че по нея няма нито една пешеходна пътека, с изключение на кръстовищата й с бул. Раковски и бул. Васил Левски. По улицата има само 1/един/ легнал полицай, в самото начало до комплекс Авеню. Наистина, има много светофари, но това не пречи шофьорите да се блъскат на поразия, защото както се оказа-на пресечката с Раковски и двата светофара може да светят зелено/катастрофата с АТВ-то/ а предимството между Кирил и Методий и Дунав още е обект на ожесточени спорове между хасковлии от които най-много си пати една ограда на къща точно на кръстовището.

    Въпреки че хасковлии имат усещането, че карат по улици с много ограничения, на практика повечето от тях не са урегулирани за преминаване на пешеходци. А скоростните ограничители тип „легнали полицаи“ са в изобилие някъде и в тотален дефицит на други места, констатират хасковските шофьори. И в добавка, мнението на един от тях Васил Ставрев по повод най-изнервящите за шофьорите места в Хасково. Той пожела да го изрази по повод вчерашния ни материал „Форсиран прегази жена на пешеходна пътека до съда“. Според Васил, далеч по-голямо форсиране/изнервяне/ се получава на моста до супер Освобождение до църквата Света Богородица. Там кола на моста може да осъмне, докато пресече бул. България в посока Болярово. И шофьорите форсират до дупка, през място без пешеходна пътека, но с изобилни пешеходци наоколо.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини