От х:

Днес в x:

Нови инвестиции и развитие в образованието за Хасково, съветват специалистите

Търсене на нови инвестиции и развитие в образованието. Това са двете препоръки, които отправя експертът от Института за пазарна икономика Петър Ганев за оживяването на Хасково.

Според изследването на ИПИ за развитие на регионите, Хасково попада в зоната на второстепенните икономически центрове и въпреки, че е областен град е далеч от начина по който се развива центърът на съседната област Стара Загора, например, сочи анализаторът.

Хасково е на приблизително едно ниво на развитие заедно с Велико Търново, Русе и Пазарджик.

Делът на хората, които работят в 10-те най-големи фирми, е 8-9 %, което означава, че частният бизнес поема основната отговорност за осигуряването на работа на населението. Като добра новина на фона на негативните показатели за региона, все пак Петър Ганев коментира засеченото равнище на нарастваща заетост през последната година.

И въпреки това броят на безработните, които кандидатстват за 1-о място остава твърде висок-39 души. Това на пръв поглед може да означава, че работодателите имат възможност за голям избор, но от друга страна може да се счита, че бизнесът не успява да си намери специалистите, които са му нужни.

Фактът е и, че механичният приръст през последните 10 години, който касае изселването и заселването на хора в региона, е негативен.

Анализът сочи, че все повече млади хора напускат Хасково, за да продължат образованието си след средното в други градове и чужбина заради липсата на възможност да получат образователен ценз тук, и повече не се връщат.

За да се задържат младите в Хасково, но и те да са достатъчно обучени специалисти, така, че да могат да отговорят на търсенето на бизнеса, задължително трябва да се обърне внимание на дуалното образование, е едната препоръка на Петър Ганев.

Важен момент, за да останат младите специалисти в района е и финансовия стимул, който им се предлага. За миналата година по ниво на средна работна заплата Хасково е около средното ниво за страната с 498 лева. „ Няма пример, който да може да бъде посочен, с нито един регион в България, нито на Балканите, за забогатяване без чуждестранни инвестиции. Хасково изостава значително и по този показател“, коментира Ганев. Затова като втора много важна стъпка на местната управа, експертът препоръчва повече работа в посока рекламиране на възможностите на региона и привличане на инвеститори. В същото време анализът на ИПИ отчита и добро движение на местните инвестиции, от хасковски фирми. „Бизнесът в Хасково инвестира, но чуждите капитали са абсолютно нужни, за съживяване на района“, категоричен е Петър Ганев.

„Анализът изпраща категорични послание към местните власти и те са: да работят към подобрение на административното обслужване, за привличане на инвестиции и подобряване на образователната среда“, коментира още Петър Ганев.

Анализаторът припомня и, че административните граници не би трябвало да са инвестиционни граници, и в този случай общините в една област не трябва да пренебрегват възможността да работят заедно в в привличането на инвестиции за подобряване на икономическото си състояние. Като конкретен пример експертът дава заводът с хиляди работни места, които ще бъде построен на границата на Димитровград и Хасково, но който ще осигури работни места за хората и от двете общини.

Мая Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини