От х:

Днес в x:

Програмирано: 5-ти пореден триумф за ПМГ по математическа лингвистика

    Хасковската природоматематическа гимназия записа поредния си триумф от голяма и престижна надпревара в предмети считани за „свои води”. Този уикенд абитуриентката на „Акад. Боян Петканчин” Йоана Георгиева завоюва бронзов медал от националната олимпиада по математическа лингвистика, провела се в Самоков. Там мериха сили 120 супер таланти в рядкото изкуство на дешифровка на езика. Именно за това е измислена и математическата лингвистика, като моделът и позволява разчитане и превеждане дори на отдавна забравени езици. Лингвистите пък се търсят със свещ из целия цивилизован свят. Що се отнася до Йоана, тя първо е открита от ПМГ. При това преди цели 7 години.

    Девойката е от първият випуск 5-токласници приемани в уж средното училище. Този подход на математическите гимназии почна през 2009-та година и на практика се свеждаше до масово прибиране на талантливите деца от останалите училища. Те се преборваха за място в елитното школо след конкурсни изпити и после бяха подготвяни безпрецедетните 7 години в гимназията. 90 % от тези малчугани се отплащаха на своето училище с лаври от слава завоювани в национални и международни конкурси. Като Йоана. Още отпреди 5 години тя започва с триумфите си по математическа лингвистика, които продължават и до последният и клас в училище.

    Както и предишните триумфи и сега е подготвяна от учителката Ваня Гочева, чиято група е ядрото на победоносния тим на ПМГ. Този път в него намериха място и престиж 9-класничката Галина Вълчева и 11-класниците Гергина Георгиева и Димитър Карев. Те също станаха лауреати на олимпиадата в Самоков. Тя обаче е само стъпка към голямото признание – защитаване честта на България на световната олимпиада по математическа лингвистика в Индия през юни.

    Дотогава ще има специална пресявка на националния отбор, за която никой не се съмнява, че ще бъде премината от Йоана. Това тя прави вече 7-ма година.

    Г. Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини