От х:

Днес в x:

28 °C

Самоук майстор строи мини родопски къщи, мечтае да си върне зрението

  Той е напълно самоук. Усетът към детайла обаче вероятно му е генетично заложен от майка му, която някога се е занимавала професионално с рисуване. Младият мъж изработва макети на стари родопски и тракийски къщи от 18-19 век. Те обаче са необикновени, защото душата на майстора прозира през тях. Личи си, че са правени с много мерак.

  33-годишният Ивайло Панев избаротва къщите си от естествени материали в гаража, където някога държал любимите си мотори.

  От 24 години той е диабетик и когато болестта му започнала да прогресира и станало ясно, че няма да може да кара повече, ги продал, за да не му е мъчно. Моторите возят душата, няма по-невероятно усещане за свобода. Стигаш бързо до такива кътчета, които с кола не можеш да достигнеш, казва младият мъж с носталгия.

  Когато гаражът му останал празен, Ивайло решил да го изпълни отново с любимо занимание. Така преди 8 години се поява първият макет с прототип родопска къща на два ката.

  За това свое хоби се е запалил от клипче по интернет. След това започнал да пробва различни материали и сам да открива ноухау за изработване на сувенирите-сгради.

  Обикновено миниатюрните му къщи са на височина около 25-26 сантиметра, но са толкова реалистични, че ти се иска да се смалиш и да отвориш портата, за да влезеш вътре. Пред някои от къщичките му има дори подредени нарязани дърва за огрев.

  Някои от сградите са на два етажа, с всички детайли- изпипани са от стълбите до комина. Ивайло работи изцяло с естествени материали - разковава и шлайфа дъските в гаража си, клонки от изсъхналата в двора на кооперацията смокиня му вършат идеална работа за пейките и други от дребните нещица. Използва истинска пръст за основата, върху който гради къщите, пече сам глинени керемидки за покривите. Ако не реши да ти разкрие някои от малките си тайни, може никога да не разбереш например, че върху покрива на някои от къщите му това, което виждаш, не е мъх, а смеска чай. Една от впечатляващите му изработки е кирпичена къща.

  Има различни инструменти, наследени от баща му, който е бил известен местен музикант, но впоследствие в същия този гараж се е занимавал с поправка на газови уредби на автомобили. Покрай него и момчето познава възможностите на инструментите. Ивайло е развил нюх към детайлите и има прецизни познания за градежите на една къща и покрай работата си в строителния бранш.

  А това, което прави, е не само красиво, но и уникално. Въпреки, че не обича да говори за това, но истината е, че на него му коства огромно усилие, защото с дясното око е напълно сляп, а с лявото вижда на около 50 процента. Затова докато работи по различните детайли на къщите, Ивайло много прецизно наглася ъгъла, под който вижда най-добре.

  Очите му са увредени вследствие на диабета. Дясното е изгорено при лазарни интервенции, които уж трябвало да помогнат. Правил е няколко операции на лявото око в Русия и лекарите дават добър шанс за повишаване на зрението му с него.

  Трябват обаче минимум по две интервенции годишно на първо време, за да успеят да го запазят. А годишната сума, необходима за това, е колкото джобните на някой крупен бизнесмен - около 5 000 лева. Пари, с които обаче Ивайло не разполага. Заради ослепяването вече са ограничени възможностите му и за работа, затова приятели на Ивайло са му направили сайт/виж тук/, в който да може да показва прекрасното си изкуство, а и ако успее, да продава къщите като сувенири, за да си помогне за операциите.

  Навремето Ивайло кандидатствал и с голям мерак искал да учи в художествената паралелка на СОУ "В. Левски" в Хасково. Искал да продължи по-нататък в художествената академия с любимите си графика или живопис. Обаче съдбата се намесила и паралелката била закрита. После заради прогресиращата слепота и непрекъснатите усилия да изкара за насъщния, младокът пропуснал да се пробва като кандидат-студент в Академията.

  Той обаче е абсолютен оптимист и е категоричен, че ще продължи да преследва мечтата си, вярва, че ще успее да възвърне зрението си.

  А макетите му са толкова впечатляващи, че винаги биха били добър жест дори по официален и представителен повод. А да не говорим, че в Хасково има толкова символи, които биха изглеждали интересно, преминали през ръцете на уникалния майстор.

  М. Манолова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 10.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
  10 юли 2020
  Последни новини