От х:

Днес в x:

След операция в Русия Ивайло Панев се готви за първата си изложба

В типичния си стил на скромност и оптимизъм превърналият се в любимец на хора от близо и далеч хасковлия Ивайло Панев съобщи в профила си във Фейсбук добра новина. Той се върна от лечение в Русия.

Панав е с диабет от малък, което води до влошаване на зрението му с годините. Макар и след интервенции в България с прилагане на лазер, с едното око той не вижда, а зрението му на другото е едва 30 %.

Самоукият полусляп майстор на малки къщички, както стана популярен, разказа за лечението си навън и какво още му предстои.

„Здравейте. Ходих, върнах се, всичко мина екстра.”, написа преди малко в социалната мрежа 33-годишният Ивайло. Според препоръките на лекарите, той отново ще трябва да направи прегледи през лятото догодина.

„Страх ме е да се похваля, за пръв път от около 8 години имам леко подобрение, сега два дни след операцията го усетих, изследванията го подкрепиха! Това е за зрящото ми око.”

 Ивало обяснява, че макар лекарите у нас да не са давали никакъв шанс за незрящото око, понеже според заключенията им очният нерв е напълно атрофирал, в чуждата клиника са настояли да оперират и него. „Настояха да оперирам и двете очи и така и стана. На третия ден след операциите роговицата взе да се избистря, а първия ден е била тъмна и кафява!! Очите били като два скачени съда, сиреч болното дърпа назад и здравото, затова искаха да оперирам и дясното. След  редица изследвания, то показва проводимост, на едно от изследванията видях слаба светлина с него, сефте от 8 години насам, откакто го изгориха с лазера”, споделя още майсторът.

Изповедта му е понеже много хора се включиха в организирани за него благотворителни акции и преди да замине той обеща, че ще държи всичките си благодетели в течение на лечението си.

Първата крачка към пълното възстановяване на Ивайло Панев е направена, следващата са още две малки операции, които ще струват около  660 евро.

След като стана популярен с уникалните си детайлни къщи с малки размери, Ивайло беше засипан с поръчки от страната и чужбина, така той успя и сам да си помогне за събирането на средствата за лечението си. Усетил добрината на хората върху себе си и колко е важно да имаш подадена ръка, дори от непознат,  Ивайло също участва в благотворителни акции за  набиране на средства за други нуждаещи се от лечение, като дари свои произведения за разпродажба на търг.

Сега майсторът подхваща работата си с новии сили и дори обмисля да направи своя пътуваща експозция, която да покаазва пред хората в цяла България, а средствата от символичния вход да дарява за болни деца. Първата си изложба, естествено, той планува да е в родния Хасково. 

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пе
    Петкин
    38 0
    14:19, 19 ное 2016
    Да си жив и здрав, приятелю! Да се оправиш и да бъдеш наистина щастлив! Пожелавам ти го от сърце!
Последни новини