От х:

Днес в x:

Леденото хоро на Йордановден в Харманли с благотворителна мисия

За трета поредна година дузина смелчаци ще нагазят в ледените води на река Харманлийска. И тази година, започналата преди три зими традиция на Йордановден да се играе във водата Ледено хоро с благотворителна цел продължава.

Мъжете нагазват в реката след литийното шествие, тръгнало от храма след Великия водосвет.

В 8,00 часа утре ще бъдат отслужени службите и в двата харманлийски храма. В 11,00 часа от църквите тръгва  Литийното шествие, което ще премине пред сградата на общината. Очаква се около 11,30 всички да се съберат на моста до реката. След водосвета ще бъде хвърлен и кръстът.

За първи път тази година на Йордановден в Хасковските Минерални бани смелчаците ще скочат за Богоявленския кръст в минерална вода. Футболисти и хандбалистки ще вадят Богоявленското разпятие от Чифте баня.

Традицията и тази година на 6-и януари ще бъде почетена и край Свиленград. Там кръстът се хвърля от десния бряг на Марица в близост до Старият мост. Преди това, от 9.30 часа, ще бъде отслужена тържествена литургия в църквите „Света Троица” и „Живоприемний източник”в кв.“Гебран“.

В река Марица край Димитровград пък всяка година на Йордановден възрастни и деца получават кръщението си. Потапянето във водата става след като Богоявленският кръст бъде спасен.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини