От х:

Днес в x:

Първата данъчна декларация в Хасково подадена онлайн

Първата данъчна декларация за 2016 година в Хасково бе подадена по интернет, съобщиха от НАП. С нея дама от областния град декларира доходи от дейност като земеделски производител и дължим данък за довнасяне. Това, че декларацията е подадена по електронен път, дава възможност на жената да ползва 5% отстъпка в случай, че няма стари задължения към хазната и внесе данъка до 3 май. Още една електронна декларация е постъпила в офиса в Хасково. Тя е от господин, който декларира доходи като самоосигуряващо се лице и също има данък за довнасяне.

До 3 май ще продължи тази година данъчната кампания по деклариране на придобитите доходи от 2015 година и внасяне на данъка върху тях. Това е така, защото законовия срок – 30 април е събота, а 2 май е обявен за почивен ден заради великденските празници.

От офиса на НАП в Хасково уточняват, че задължение за подаване на декларация имат всички, които през предходната година са получили доходи, подлежащи на облагане с данък върху доходите на физическите лица – например хонорари, авторски възнаграждения, доходи от наем, консултантски услуги и др. Изключение правят хората, на които е бил изплащан доход само от трудов договор и няма да използват определено данъчно облекчение. Най-бързо и лесно формулярите могат да се подадат по електронен път, за което е необходим персонален идентификационен код (ПИК), който се издава безплатно от офисите на НАП.

През тази година с подаване на годишната данъчна декларация може да се заяви и ползването на облекчение за деца и деца с увреждания. Родителите на непълнолетни деца могат да намалят годишната си данъчна основа с 200 лева при едно дете, с 400 лева – при две деца, а при три и повече деца – с 600 лв. Родителите на деца с увреждания могат да намалят годишната си данъчна основа с 2000 лв. Към необходимите документи се попълва и декларация, че само единият родител ще ползва облекчението.

Ако до края на месец март подадем годишна данъчна декларация по електронен път, може да се ползва 5 % отстъпка от данъка за довнасяне. Това право съществува, само ако лицето няма неплатени публични задължения и ако внесе целия дължим данък до 3 май.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации, както и за внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини