От х:

Днес в x:

Жега в екскметската листа: едни се отказват, други се натискат, трети се връщат

Голямо напрежение витае сред хората в екскметската листа на коалиция „За Хасково”, става ясно от днешното заседание на Общинската избирателна комисия. ОИК отново е затрупана от заявления от коалицията.

Haskovo.net припомня, че след оставката на бившия кмет Георги Иванов като общински съветник, вчера се изсипа истинска лавина от заявления. Искане да бъдат заличени от листата за общински съветници направиха д-р Живко Атанасов, Симеон Тодев, Стефан Антонов и д-р Нина Четалова. От тях избран за съветник е само Стефан Антонов, брат на известния кметски наместник в квартал Република - Зекито. Останалите трима обаче имат голям брой преференции и шансове да влязат в ОбС при още оставки, особено хирургът д-р Атанасов, който директно влиза в зала Хасково при оттеглянето на Георги Иванов.

Днес ОИК получи поредната доза заявления. Изненадващо Симеон Тодев е внесъл ново заявление, с което оттегля отказа си да бъде общински съветник от вчера.

На отказа от отказа си обаче той получава нов отказ от ОИК.

Причината е, че предишното заявление не е било уважено, с което днешното се обезсмисля. Вчера не бяха уважени и останалите заявления, включително това на Георги Иванов.

Други двама от листата на коалиция „За Хасково” пък са внесли екзотични заявления  - с искане да бъдат обявени за избрани общински съветници. Те са на Иван Величков Минев и на Светослава Стоянова.

Техните заявления също са оставени без уважение. Мотивът на ОИК е, че към днешна дата те не са класирани на избираеми места, за да предявяват такива претенции.

Като капак на цялата драма в ескскметската коалиция днес представляващият я (вероятно бившият шеф на бившия ОбС Иван Иванов) е внесъл жалба до ЦИК, в която се оплаква от решенията на Общинската избирателна комисия да откаже заличаването на кандидатите  за съветници, подали заявления.

Жалбата е препратена към ЦИК, но ОИК прикрепя към нея свое становище. В него се заявява, че коалицията няма права да представлява други физически лица и да говори от тяхно име. Волеизявленията на кандидатите за съветници, независимо че не са уважени, са техни лични права и с тях не може да се разпорежда друг. Случаят със Симеон Тодев, който е подал заявление за заличаване от листата, а после се е отказал от отказа си, потвърждава, че коалиция „За Хасково” няма легитимност да подава жалби от негово име.

ОИК обяснява отказа си да заличи имена в листата на бившия кмет в обстоятелството, че правомощията на един общински съветник не могат да се прекратят, преди той да ги е придобил – преди да положи клетва и да подпише клетвен лист.

Това се очаква да стане утре от 10 часа в зала Хасково, където се провежда първото заседание на новия Общински съвет.

Тодор Кръшков          

.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини