От х:

Днес в x:

Бившият кмет не дойде в Съвета, ОИК връчи на Беливанов ключа на Хасково

    Бившият кмет на Хасково Георги Иванов, избран за общински съветник, не дойде на тържествената първа сесия на новия ОбС днес. По традиция при избор на нов градоначалник старият му връчва кметската огърлица и символичния ключ на града. Поради липсата на стария управник след полагането на клетвата от Добри Беливанов символите на властта му бяха връчени от председателя на Общинска избирателна комисия Пламен Лечев.

    Преди това областният управител Станислав Дечев закле всичките явили се в зала “Хасково” 38 общински съветници. Не се появиха трима – Георги Иванов, избраният от неговата листа Стефан Антонов, брат на кметския наместник на Република Златко, известен в квартала като Зекито, и Сание Рамадан от ДПС. Така от 41 на брой членове на ОбС Хасково днес в залата бяха 38.

    Клетва да служат на интересите на жителите на община Хасково положиха и избраните за кметове на селата.

    След полагането на клетвата и подписването на клетвените листове областният управител Станислав Дечев пожела успех в работата на ОбС и на кмета Добри Беливанов. “Аз доскоро работех с този човек, учил съм се от него и съм уверен, че Хасково е в най-добрите ръце”, завърши Дечев.

    Кметът Добри Беливанов пък заяви: “След 16 години еднолично управление гражданите на Хасково избраха промяната. Вотът беше изключителен и категоричен. По време на кампанията обещах ясни и конкретни неща и започвам работа по тях още днес”. Беливанов потвърди намерението си за намаляване на местните данъци, включително таксите за детска градина, привличане на инвеститори и откриване на работни места, внимание към кварталите, не само към центъра на града. “В съвсем скоро време кметовете на селата ще имат собствен бюджет и ще носят отговорност за него”, каза още градоначалникът.

    След това заседанието бе ръководено от най-възрастния общински съветник – Димитър Шалапатов. Бе избрана 9-членна комисия, която да проведе таен избор за председател на ОбС. Имаше само едно предложение – Антон Иванов от групата на ГЕРБ предложи за пръв между равните да бъде избрана юристката Таня Захариева, както Haskovo.net писа още вчера.

    След проведения таен избор се оказа, че 37 от 38-те съветници са гласували “за”. Една от бюлетините бе невалидна, а при изваждането й от плика оттам изпадна банкнота от 5 лева.

    По време на процедурата за избор на председател декларация прочете Йозджан Мехмед, водач на листата на ДПС. Изказването му бе политическо, той обвини Реформаторския блок за агресивната анти ДПС кампания на подкрепяния от тях кандидат (Георги Иванов) между двата тура на изборите. По думите му обаче гражданите на Хасково са доказали с вота си, че “езикът на приятелството и толерантността е по-силен от езика на омразата и противопоставянето”.

    Декларацията му бе последвана от реплика от Деян Янев от Реформаторския блок, който заяви, че тази агресивна черна кампания не е провеждана от тях и ДПС много добре знае това.

    Въпреки искрите на политическите страсти първото тържествено заседание на ОбС Хасково протече нормално и делово, при засилен интерес. Сред публиката бяха двама народни представители – Евгения Ангелова и Делян Добрев, много граждани.

    По отношение на липсващите трима избрани за общински съветници, след получаването на протокола от днешното заседание на ОбС, правомощията им ще бъдат прекратени от ОИК. Така в Съвета трабва да влязат следващите в листата.

    След края на сесията кметът влезе в кабинета си, следван от областния управител, двамата депутати, общински съветници. Никой освен секретарката не го посрещна, а кметският кабинет бе опразнен от вещите на бившия си обитател. “Никой не ни посрещна, но няма нищо. Ще се справим”, каза Беливанов.

    Табелките на много от кабинетите в администрацията бяха свалени.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини