От х:

Днес в x:

Хасковлия пробутва антики-менте за 200 хиляди евро

    Дилър от Хасково от няколко месеца се опитва да продаде на западни колекционери изкусно копие на комплект златни тракийски бижута за 200 хил. евро, пише “24 часа”. Сбирката обаче все още не е открита и иззета. Изданието се позовава на източници от разследването. Според експерта от сектор “Културно-исторически ценности” на Националната полиция Ангел Папалезов в страната работят активно между 20 и 50 изкусни фалшификатори. Най-добрите в занаята обаче са десетина. Според запознати в Хасковско са сред най-добрите майстир на ментета.

    В България иманярството процъфтява, смятат полицейските експерти. Фалшифицирани у нас златни монети с лика на Александър Македонски заливат в момента колекционерите и търговете в Германия и Австрия, сочат данни на Националната полиция.

    В България пък се сключват нелегални сделки за скъпи антики от 50 до 100 хил. лева, а когато колекционерите разберат, че са измамени, не подават жалба, защото търговията с антики е незаконна, разказват криминалисти. В същото време, ако полицаи заловят фалшификатор, не могат да му направят нищо, защото подправянето на такива предмети все още у нас не е престъпление, коментират от Националната полиция. От МВР са внесли предложение за законови промени, за да се криминализира фалшифицирането на антики и предмети на изкуството, но тези текстове за промяна на Наказателния кодекс още не са стигнали до парламента.

    Най-интересният фалшификат, който в момента се предлага на черния пазар, е именно комплектът златно тракийско съкровище с нагръдник и обици за 200 хил. евро. Според оперативна информация тези бижута и нагръдникът са изработени в Хасковско и се предлагат от дилър в този регион, като търговецът не показва на живо предметите, а първо ги предлага със снимки на по-големите колекционери. Същият дилър е успял да сключи няколко по-едри сделки с фалшиви антични предмети в последната година. Някои от колекционерите обаче разбрали за измамата и по неофициални канали успели да развалят сделките си. Въпреки че са били “ужилени”, никой от ценителите не е подал жалба в полицията, защото купуването на подобни антични предмети е незаконно. Това е и причината в последно време да няма нито един случай на образувано дело за измама срещу търговец или майстор на фалшификати на антики.

    Полицаи обясняват, че дори и ментета на безценни тракийски предмети да бъдат открити от МВР, те трябва да бъдат върнати, защото са копия и не са автентични, а у нас не е престъпление да ги изработваш.

    От полицията в Хасково засега пердпочитат да запазят мълчание по въпроса.

    Haskovo.net
     

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини