От х:

Днес в x:

Поколението на смартфона хипнотизирано от магията на грънчарското колело

Младият грънчар очарова децата, които останаха хипнотизирани от грънчарското му колело

“Улица на занаятите” в центъра на Хасково, до Часовниковата кула, посрещна първите си гости днес по обед. Атрактивният базар е част от програмата за отбелязването на 50-годишния юбилей на Националния събор за народно творчество “Китна Тракия пее и танцува”, който пък започва утре в Кенана.

Базарът на занаятите бе открит днес от кмета Георги Иванов, със свои щандове в Хасково се представят някои от най-известните майстори занаятчии от цяла България.

21 шатри приютяват уникални произведения на грънчарството, дърворезбата, гравюрата, кожарството, хлопатарството, ювелирното изкуство, пластиката с вълна, свещолеенето, декупажа, топеното стъкло, металопластиката, ножарството, иконописта, кованата мед и др.

Базарът веднага привлече погледите на минувачите в центъра. Най-впечатлени обаче бяха деца от училище “Св. Климент” доведени тук от госпожите. Поколението на смартфоните, таблетите и компютърната анимация изпадна във възторг при вида на шарените украшения, накити, вази и свещници и други произведения на художествените занаяти.

20-годишният грънчар от Димитровград Радослав Красимиров им пусна грънчарското колело и децата изпаднаха в транс. “Госпожо, това ще ни хипнотизира”, обади се едно от децата, стиснало ръката на учителката си. Младият грънчар се засмя разбиращо. След кратката му демонстрация как се работи с колелото децата му ръкопляскаха.

“От една година съм при майстор Ивайло Господинов в Димитровград. Четирима души се трудим в ателието, аз все още уча занаята. Да работиш с глината е истинска магия. Усещаш и четирите елемента – водата, земята (глината), огънят (когато изпичаш предмета) и въздуха”, обясни младият грънчар, който изглежда влюбен в занаята си.

Не по-малко захласнати в своята професия бяха и останалите майстори. Ножарят също надълго и нашироко обясняваше от каква стомана изработва ножовете, как закалява остриетата, какви видове ножове прави. На щанда можеха да се видят както обикновени кухненски ножове, така и касапски сатъри, но и изящни тракийски остриета, мечове и саби.

На щанда за метални и кожени украшенията пък на посетителите подробно бе обяснено как е била открита медната тел (от която бяха повечето им накити). Това станало, когато габровец и евреин едновременно намерили медна монета. Дърпали, дърпали и накрая се получила медна тел.

Улицата на занаятите ще остане в Хасково до неделя следобед.

Тодор Кръшков

Майсторът на ножове. На острието пише "Свобода или смърт"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    12
    123
    15 0
    19:30, 15 май 2015
    Браво, на всички и на организаторите и на участниците!
  • 2
    Ко
    Костова_1431710127
    12 0
    20:04, 15 май 2015
    Приятно и забавно се е получило.Купих си много хубави бижута и една икона. Големи майстори има.
  • 3
    Ha
    haskovo net
    0 -7
    20:09, 15 май 2015
    като изключим човека с ножовете, другото мейд ин Ч... Виж коментара
  • 4
    Ha
    haskovo net
    0 0
    20:28, 15 май 2015
    обаче като гледам има ножове "кукри" които са запазена марка на гурките непалски войни и т.н.
Последни новини