От х:

Днес в x:

2 °C

Езиковата погледна бъдещето отвисоко

Езиковата посрещна бъдещето с оптимизъм

Хасковската Езикова погледна бъдещето отвисоко на днешното изпращане на абитуриентите си. Момичетата - от малко по-високо. По неписан, но явно задължителен дрескод, девойките вкупом бяха пораснали с 15-20 сантиметра над съучениците си. Тези, които бяха пропуснали тънките токчета, наваксваха със също толкова високи платформи, тип налъми. Величествената осанка обаче си имаше цена. Извисилите се момичета бяха нестабилни като новобранци на лед и по едно време искрено притесниха директорката си Пенка Делиева. За беда ръководството явно не знаеше за дрескода и само се бе извисило на дървена платформа в двора. Щурмуването й на кокили доведе до толкова опасни ситуации, та се наложи една от учителките да кавалерства с ръка на качващите се за награждаване отличници. После ги съпровождаше и по опасния път надолу. Момчетата, разбира се, нямаха този проблем, но пък мнозинството от наградените бяха именно дами.

Висотата на образованието пък добавяше още сантиметри към самочувствието на децата на прага на живота. Десетки възпитаници на елитната гимназия вече са с перспективни опции за развитието си, включващо престижни университети в Европа и САЩ, а някои - на пълни стипендии. Дори тези, които остават в България, получават своите златни шансове. Три години след завършването си, възпитаничката на ГПЧЕ „Асен Златаров“ Тони Кацарска отива на първия си стаж в Европейския парламент в Брюксел. „Благодарение на знанията си по немски език, които получих тук. Обичам ви госпожо“, емоционално извика девойката, която днес бе гост на церемонията по изпращането на наследниците си. Макар задочно, и други бивши и успешно реализирани възпитаници на гимназията публично изразиха благодарността си към нея. Някои по повече от щедър начин. За поредна година председателят на Българо-немската стопанска камара Митко Василев осигури стипендия от 2000 лева за най-добре представилия се по немски за целия курс на обучение. Тази година наградата му отиде у 12-класничката Станислава Николаева. Тръгналият от Езиковата и завършил в Харвард Филип Филипов пък даде премии от по 300 лв за най-активните в извънкласните дейности ученик и учител. Наградите отидоха в Стефан Колев и Дарина Влайкова. Голямата Златаровска награда пък бе присъдена на Дарин Митев от 12 Е клас. Младежът бил най-добър в каквото се захванел - ученето, олимпиадите, спорта и прочие извънкласни мероприятия. Отделно от това ГПЧЕ отличи и учениците с най-висок успех по съответните езикови профили. Най-добрият англоезичен бе Христо Георгиев, немско-говорящ Златомира Паскова, а специалист №1 по испански стана Живка Царчева. Всички единодушно заявиха, че най-голямата им награда е, че са били част от „най-доброто училище“ и заклеха себе си и съучениците си да следват мотото за обещаващото бъдеще - “Мечтай, рискувай, живей“. Рискът им започва още от утре.

Който, поне ако се вярва на дипломите, не би трябвало да е толкова голям. Поне на хартия децата са подготвени на 5.60 за живота. Толкова е средния успех на випуск от 169 души, похвалиха се от ръководството на училището. Това е най-високият среден бал, при това за най-многобройния абитуриентски випуск в целия регион.

Г. Христов

...и от високо. Девойките вкупом се извисиха на токчета...
...което им създаваше небивали затруднения при ходенето

При стоенето-също
Децата проявиха засипаха с цветя учителите си и заедно пророниха сълзи с тях
Купонът започна с традиционните свирки
..и продължи с усмивки и настроение
Броене
За награда
Носителят на Златаровската премия Дарин Митев
За спомен от сбогуването

Още награди

Отличена бе и учителката Дарина Влайкова
На прощаване със сълзи на очи
...и с цвете за директорката
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

 • 1
  Se
  sefte
  21 -24
  18:18, 15 май 2015
  ако знаят къв к.р ги чака тия дяца след баала ще ревът 1001 дена
  • 33
   3333
   26 -4
   21:11, 15 май 2015
   Никой не те пита как ти е протекъл живота. Тези ученици завършват с успех 5,50 !
 • 2
  Zo
  zoro_1431708663
  11 -6
  19:40, 15 май 2015
  ех суета,суета любимата ми тя!!!
 • 3
  Пл
  плюшкин
  17 -9
  20:56, 15 май 2015
  Христов как успяваш да оходиш всички гимназии и да репортестваш За това се иска време и ХЪС Ти вероятно го имаш пък и дручко си е човек да е при тия засукани гаджета Знам те аз знам те ти си онзи чичко дето --------Хубави работи си писал за тия хубавици ама една от тях надали може да смете да сготви да почисти съдове ---- едва ли та те още задниците си не могат да обършът Но виж за оная работа са професорки И да не изтриеш писаното че всичко следя
  • Хе
   хейлилу
   9 -4
   21:03, 15 май 2015
   Ооо, Бай Ганьо се обади! Приветствам Ви, господин Плюшкин Балкански!
 • 4
  Дя
  Дядо белобради
  12 -3
  23:19, 15 май 2015
  Хубави деца, но какви са тези очила на заварчик, които са сложили? Нова мода ли има, половината им лице е закрито от тях. Ще си развалите тена бе деца. Инак ви пожелавам винаги да сте такива млади, красиви и щастливи!
 • 5
  Ев
  Евертъна_1431721901
  7 -3
  23:21, 15 май 2015
  Преди дни леля ми от Димитровград олекнала с 1000 лева!
  Обадили й се, телефонни измамници от Хасково, сигурен съм и й казали, сестричката ти е с 75% изгаряния (майка ми).
  МВР - Хасково да го имат в предвид.
 • 6
  Ев
  Евертъна_1431726300
  0 0
  00:49, 16 май 2015
  Димитровград е създаден от комунистите, за изграждането му са пуснати всички КРИМИНАЛИ, затова е изграден Димитровград, като Хаджи Иванчович Пенцович, личен приятел на турския везир, Васил Левски.
 • 7
  Ев
  Евертъна_1431759264
  2 -2
  09:43, 16 май 2015
  Жоро, не ми трий коментарите, защото МВР - Хасково знаят, за случая!
  Нещото, което ме дразни в измамниците, е че тези 1000 лева са били от спестяванията на леля ми, за очите й, операция.

  Аз ще платя целия масраф, за мойта леля, но не това е начина, говорим за 80-годишна жена...
 • 8
  Ев
  Евертъна_1431764848
  0 -2
  11:16, 16 май 2015
  Предупреждавам София, само един човек разполага с личните ми данни, той се намира в Испания, всеки следващ негов ход е зависим о моя, дали ще играя с пешката и мат на Царя!
  • Ri
   riko_1431771174
   5 0
   13:02, 16 май 2015
   да ти дам координати на психолог?
 • 9
  Мн
  Много
  1 0
  10:31, 20 май 2015
  уви, след толкова години поглъщане на "европейска култура" пак повечето са облечени като леки жени или чалга звезди.

  А каквото повикаш /дори и с облеклото/ - това ще извикаш в живота си.

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
03 мар 2021
Последни новини