От х:

Днес в x:

След пребитото бебе: Инспекцията по труда рови 10 хасковски болници

Масирани проверки по Кодекса на труда и за условията на труд започват в 10 болници в хасковски регион. На практика инспекцията е разпоредена на 11 май, но все още се сформират екипите, които влизат за тежките проверки в клиниките. Основната цел на проверяващите е да засекат освен при какви условия се трудят лекарите и медицинския персонал, но и да проверят трудовите им договори, да се установят допълнителните, извънредните часове работа, да засекат седмичните им смени и времето за почивка.

Освен в клиниките цялата информация за допълнителните договори ще се засича и през Здравната каса. Проверките ще продължат до средата на юли.

Подобни инспекции тръгват в цялата страна. Те са провокирани от фрапиращите случаи на нарушения на трудовото законодателство в столичната болница „Софиямед“, където акушерка преби зверски новородено бебе в край на април. После се разбра, че освен Емилия Ковачева, още една нейна колежка е работила в клиниката едновременно и на трудов, и на граждански договор.

Последващите проверки от Главна инспекция по труда установиха, че за периода януари-март тази година Ковачева е работила 20 пъти по две последователни смени. Това се е случвало, без да й е осигурена задължителната по закон 12-часова междудневна почивка.

От инспекцията обясняват, че задължителната почивка е регламентирана от законодателя с цел възстановяване на работната сила. Отчита се, че преумората е една от основните предпоставки за трудови инциденти. В съобщението до медиите трудовите инспектори подчертават, че преумората и стресът може да доведат до т.нар. синдром на професионално изчерпване „Бърнаут".

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ап
    апокалипсис
    7 -4
    00:07, 14 май 2015
    Ще се сетите да правите проверки, добре че стана този случай, да проверите и хасковските болници където сестрите удрят родилки, а лекарите ги порят безмилостно и връзват, а родилите със секцио не си виждат децата 5 дена, нито се позволява близките да видят новороденото дори и през стъкло отдалеч!!! Най-мизерните!!!!!!!!!!
  • 2
    Zu
    zuzi_1431584096
    2 -1
    09:04, 14 май 2015
    До апокалипсис! Това изобщо не е вярно, което пишете за хасковското родилно отделение! Пълни глупости! След секцио на третия ден бебетата са при майките. акушерките ги къпят и повиват пред тях. Много хубави креватчета са осигурени от фирмата " Памперс" и децата се при майките. Поклон на тези хора!
  • 3
    Ма
    Марин
    0 0
    12:35, 14 май 2015
    В Хасково има 10 болници?

Още новини

Последни новини