От х:

Днес в x:

15 °C

Лудница в Паспортна, българският - дефицит

Лудница цари в хасковската паспортна служба. Десетки висят пред гишетата за подаване и получаване на документи за самоличност, още толкова пушат нервно отвън и чакат вътрешните явки да ги повикат като им дойде редът. Някои чакали от 20-30 минути, други от 2-3 часа. Разликата между двете групи бе видима от пръв поглед - първите още не се бяха отърсили от нервността, която обзема всеки здравомислещ човек при точеща се като народна песен опашка. Вторите бяха спокойни като блатен гьол и също толкова мокри. От пот.

В интерес на истината трябва да се отбележи, че редът пред гишетата за подаване на молби за документи вървеше доста бързо, въпреки несравнимо по-голямата бумащина, която трябва да бъде попълвана. Уж лесното взимане на готовия документ продължаваше половин кутия цигари, и то с пауза между фасовете, както обясни чакащ с изпилени нерви и вече катранени дробове. Скоростта на охлюв бе предизвикана и от мъдрото организационно решение за тази дейност да бъде отделено само едно гише. Това до него бе декорирано с табелка „не работи“, а на това отляво стоеше умряла от скука служителка, която чат пат посрещаше някой за плащане на влезли в сила наказателни постановления. Естествено, такива хора не се прескачаха, за сметка на това нормален клиент трябва да задели цял ден, за да подаде молба за лични документи и вероятно още един, за да ги получи. Само опашката пред банковото гише за плащане на таксата вървеше бързо.

Напливът към хасковската паспортна служба е от 2-3 седмици и расте с всеки изминал ден, обясниха видимо изнервените служителки на паспортна служба. Очаква се пикът да е в летните месеци. Но и сега броят обработвани клиенти е внушителен - по 240 на ден подават заявления за лични документи и още толкова ги получават. При това става дума само за паспорти, а не за лични карти и шофьорски книжки, уточниха от пресслужбата на полицията и добавиха, че до края на годината предстои издаването на още 27 500 документа. Причината е, че през 2015-та изтича 5-годишната валидност на червените паспорти. Паспортизацията стартира на 29-ти март 2000-та година и на всеки 5 години хората трябва да подновяват „тескеретата“. „Хората“ са главно изселници и турски граждани, които наричат паспорта така. Може би заради това днес най-дефицитното нещо в паспортна служба бе българският език. Звучащата вътре алабалистика бе тотално неразбираема за нормалния българин, но по-интересното бе, че някои от чакащите явно не знаеха друго, освен анадолското наречие. В ръката си обаче държаха листчета, които подаваха на гишетата или изчитаха старателно, когато им дойдеше реда. Други си водеха „преводачи“ за правилно обясняване на нуждите им.Г. ХристовИзточник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

 • 1
  Фи
  ФИФИ
  34 -13
  17:18, 13 май 2015
  А как така турски граждани си вадят безпроблемно български паспорти? Някой компетентен по темата би ли ми отговорил?
  • См
   смърт за циганите
   3 -20
   18:13, 13 май 2015
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 67
   670234
   27 -7
   22:18, 13 май 2015
   Зашото държавата е дахлийска. Турците и циганите имат само права, а Българите само задължения!
  • Do
   do 670234
   8 -8
   01:17, 14 май 2015
   ти като българин повече ли дава6
  • Жж
   жжжж
   4 0
   15:24, 14 май 2015
   българската конституция позволява двойното гражданство на своите поданици какво учудващо има че маса хора от турция си вадят и български паспорти защо на никой не му идва наум да забрани двойното гражданство да видим тези хора граждани на коя страна ще изберат да бъдат
 • 2
  Ду
  Душа под наем
  15 -5
  17:29, 13 май 2015
  В рай живееш, а ти трябва тескере за ада, чудна работа.
 • 3
  Те
  Тенев
  10 -3
  18:37, 13 май 2015
  Вижте паспортна в Димитровград каква организация са създали .Нека кауните се учат.Една ще те успокои,друга свирка ще надуе,трета - няма.
 • 4
  Уу
  ууууу
  17 -3
  21:48, 13 май 2015
  Къде е шефа А. Цанков да види гише с табела -Не работи а от вън да чакат 100на човека.Това само в Хасково може да се случи при к-р Цанков.
 • 5
  12
  1234567
  18 -5
  22:17, 13 май 2015
  За пореден път скапаните далии ще използват държавата ни за съжаление.
 • 6
  Z&
  zümbülnacie
  8 -15
  00:41, 14 май 2015
  Вие горделивите булгари вместо дасе радвате че дър... Виж коментара
  • 20
   20
   6 -3
   11:06, 14 май 2015
   На тебе на личната карта пише ли Български гражданин бе маук. Кво ми хвалиш турсия пък си натискаш парцалите в БЪЛГАРИЯ.
 • 7
  12
  1234567
  15 -5
  07:54, 14 май 2015
  Няма държава,която да се радва на вашето присъствие.далии

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини