От х:

Днес в x:

19 °C

Пренасочват тировете за Турция на паркинг на летище Узунджово

  Тировете, които пътуват към българо-турската граница по АМ "Марица" ще бъдат пренасочвани към временен паркинг. От пътен възел Димитровград под конвой камионите ще бъдат откарвани към пистата на бившето летище Узунджово. Това съобщиха днес Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, шефът на ОД на МВР комисар Ангел Цанков и началникът на местната структура на АПИ инж. Радостил Ламбрев.

  Идеята е да се освободи трасето по АМ „Марица” от камионите, които чакат вече с дни, за да влязат в Турция. Опашката преди ГКПП "Капитан Андреево" днес е около 40 километра. Забавянето е заради мерките, въведени от турските власти по проверка на влизащите на тяхна територия водачи.

  Тираджиите прекарват с дни при тежки санитарно-битови условия на трасето по магистралата в България и огромната върволица от камиони създава  предпоставки за катастрофи. Именно и това е една от причините за пренасочването им на местостоянката край с.Узунджово-трафикът да бъде контролиран.

  От понеделник областната разпореди поставянето на химически тоалетни по магистралата, а от вчера от БЧК раздават кроасани на шофьорите, има и водоноски, но това не е достатъчно за дългия период, в който те чакат.

  Областната управителка посочи, че вече се стикова ситуирането на временния паркинг на летището между три министерства-МРРБ, МВР и Финансовото ведомство. Община Хасково, която е собственик на терена ще го даде безвъзмездно за ползване. 

  Камионите ще бъдат събирани край Димитровград и откарвани към паркинга под конвой. На терена ще има изградено КПП. По същия ред  на влизане, камионите и ще излизат от него и ще бъдат насочвани към границата.

  От настоящата опашка камиони няма да бъдат вадени, ще се изчака оттеглянето им към Капитан Андреево, уточни шефът на Хасковската полиция Ангел Цанков.

  Дейностите по конвоирането и охраната на тировете на паркига и шофьорите им ще се извършват от служители на Областната дирекция на МВР. За осигуряването на коридор към Капитан Андреево по АМ „Марица” ще се разчита на Гранична полиция, посочи той. На хората от ТОЛ ще се разчита за организацията вътре в паркинга.

  От днес следобед започва и разчистването на терена на летището на храсти и треви. Ще бъде насипан и чакъл. Тези дейности се  поемат  от местната структура на АПИ, посочи ръководителят й инж.Ламбрев. При ситуирането на камионите на място, на шофьорите ще им бъдат осигурени водоноски, ще бъдат поставени и химически тоалетни. С РЗИ ще бъде създадена организация за реакция към тираджиите, които са влезли у нас от рискови държави и трябва да прекарат 14 дни карантина.

  На паркинга ще бъде осигурена и пакетирана храна, която шофьорите ще могат да си закупуват.

  Според разчетите, временният паркинг ще може да поеме около 3 хиляди камиона. 

  Кметът на Хасково Станислав Дечев уточни по-късно, че има уверение от Националния оперативен щаб, че  от там  ще се  стикова до края на деня днес документалната част между министерствата, от които зависят разрешенията за ситуирането на временния паркинг. „Тази сутрин проведох разговор с Националния оперативен щаб, откъдето ме уведомиха, че днес ще има решение, след което Община Хасково ще подпише договор с АПИ за отдаване за безвъзмездно ползване на летище Узунджово”.

  Кметът Дечев отбеляза, че е поставил категоричното условие тираджии от паркинга да не могат да напускат територията му докато пребивават на него.”Поставил съм категорично условие да не се допуска излизането и влизането на хора и превозни средства по време на престоя, защото за мен е приоритет здравето на хората от община Хасково”.

  Всички дейности по организацията на паркинга ще бъдат поети от държавата и община Хасково няма финансови ангажименти, посочи той. Засега не се предвижда и организация от местната власт за подпомагането на тираджиите с лични предпазни средства, като маски например. „Аз съм съсредоточен към хората на Хасково и тези предпазни средства и дезинфектанти, които идват от дарения, се насочват приоритетно към жителите от града и общината”, коментира още Станислав Дечев.

  Той уточни, че теренът на бившето летище Узунджово е в добро общо състояние, има работеща инфраструктура-ток и вода. 

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (23)

  • 1
   12
   12345
   14 -22
   15:36, 25 мар 2020
   Най-после нещо умно да се нарави!!!! Виж коментара
   • Ти
    Тир
    17 -8
    16:01, 25 мар 2020
    Той щото много акъл се иска!!!!
   • До
    До Кметя Станчо Умното
    8 -6
    20:47, 25 мар 2020
    Вземете постегнете и
    Кучкарника на Бай Добри ,
    че скоро ще лежите там :))
   • Ко
    кое му е умното
    9 -1
    11:29, 26 мар 2020
    кое му е умното, да видим как ще опази Хасково и Димитровград от заразата, като напълни с 3000 заразени от Европа шофьори района ли?
   • По
    Порчо
    2 0
    12:42, 26 мар 2020
    Значи "Умното" нямаше пари и вдигна данъци и такси драстично за граждани и най-вече за фирми, а сега отдава безплатно летището за паркинг!
    Абе, Льольо, ти кмет на тираджиите ли си или си на хасковлии!
    Ама когато през живота си не е спечелил и една стотинка и не е плащал заплати и осигуровки като частник, може! Нали?
    Некадърни, прости, крадливи калинки!
   • Ба
    баки и кренвирши
    0 0
    12:50, 26 мар 2020
    кои ще са фирмите , който ще им се даде право да изградят обекти за храна на територията на този паркинг и дали ще плащат наем. На първият въпрос това ще са фирми на ГЕРБ нищо чудно и Полихронов сам да прави кебапчета . За наема май такъв няма да се плаща защото въпреки , че се извършва търговия тя е за благото на шофьорите който плащат във евро пък ще им го обръщат по трънския курс. Абе с две думи готина далаваре да ти докарат клиентите и да ги затворят при теб.
  • 2
   А.
   А.В.
   23 -5
   16:32, 25 мар 2020
   Кмета видял ли е с очите си, че има ток и вода. Летището се разграбва от 20г., почти всичката кабелна комуникация е изкопана от цигaнитe, ако изобщо има възможност за възстановяване на електрозахранването, може би ще е само на " Западна стоянка". Водоснабдяването беше проблем още докато функционираше а сега надали е налично. Никой не е в състояние да ограничи влизането или излизонето на пешеходци а има и много места откъдето влекач без ремарке може да излезне, площа е огромна не може да се опази.
   • **
    **
    14 -3
    16:40, 25 мар 2020
    Наско, никой не може да ти даде това, което кметът може да обещае.
  • 3
   On
   One Euro Man
   20 -8
   16:34, 25 мар 2020
   Предлагам инфраструктурата на летището да се използва и за принудително карантиниране на идващите от чужбина граждани на Р. България, които не могат сами да си наложат абсолютно задължителните и вече узаконени епидемиологични ограничения.
  • 4
   Ле
   летец
   24 -6
   16:50, 25 мар 2020
   Мисията невъзможна! Отдавна на летището няма ограда, няма ВиК тръби и няма кабели. Всичко е откраднато. От цялото упражнение ще спечелят каките, които махаха на шофьорите покрай пътя близо до бирената. Сега всички боклуци, които се изхвърлят на магистралата ще се разпиляват по терена на летището.
   • Рт
    рт
    12 -3
    16:55, 25 мар 2020
    Еми няма циганите си ги взеха но тогава никой не направи нищо сега х.й
  • 5
   Ne
   nelicha - нелича
   10 -3
   17:20, 25 мар 2020
   Трябва да има адекватен паркинг на Турска страна и там да се правят съответните проверки . Да не се влияе на пропусквателността на КППто . Да се изчисли времето за преминаване на камиона през България и , ако просрочи това време , да се начисляват допълнителни такси . Това може да стресне Турските власти да взенат мерки . Друг начин няма .
  • 6
   Кк
   Ккк
   17 -6
   17:27, 25 мар 2020
   След като ги паркират тези тирове на летище Узунджово ,ще има ли контрол на шофьорите да не разхождат до с.Узунджово и до гр.Хасково? Те ще бъдат ли под карантина?
   • А.
    А.В.
    10 -3
    20:07, 25 мар 2020
    Както писах по-рано, няма сила която да спре пешеходец да излезне или влезне на територията на летището. Още като беше действащо не беше проблем а сега никакъв, даже имаше и места откъдето можеше да се влезе нелегално и със кола.
  • 7
   Об
   Обезпокоен
   17 -4
   17:44, 25 мар 2020
   Прав е кмета , всяко струпване на това место на кой от къде дошъл е допълнителен риск за района.
   Ще стане сбирщина ,която много трудно ще се контролира.Не ни стигат и другите неща с които трябва да се съобразяваме и това допълнително.
   Явно ,както върви ще ядем дебелия всички, извинявам се за израза но май на там вървят нещата.
   • 12
    12345
    6 -11
    22:27, 25 мар 2020
    А давате ли си сметка колко човека от града работе... Виж коментара
  • 8
   On
   One Euro Man
   8 -1
   20:54, 25 мар 2020
   Като видях снимка номер 3 спонтанно и леко невъздържано възкликнах,
   Господи, слез на земята и си прибери версиите.
  • 9
   Г-
   Г-н Михайлов
   3 -6
   22:48, 25 мар 2020
   Не че снимка 4 са по-различни верисиите!! Мирише пак на наеми,спогодби- разбирай кражба на мангизи! 40км опашка смятай както искаш са 2000 камиона! Тия хора трябва да се хранят,пийват,съответно някъде( на чакъла зад ремаркето) да се изхождат, а и мургавата рода на бившия Иванов като минава отвреме- навреме да ги "облекчава"- те ти бизнес майна! Както и да го завъртиш!
  • 10
   Зо
   Зорге
   4 -1
   22:50, 25 мар 2020
   Ай де бе 12345 дървен философе , на всяка манджа меродия си !
   Дървеняк с дървеняка ти, хората ти казват не трима или група хора а хиляди на едно място , ат ти твойта си, хайде изчезвай и недей да ръсиш повече глупости щото ще ядеш хурката.
  • 11
   Ст
   Старши Комисар
   3 0
   00:03, 26 мар 2020
   Ейииии, успяхте най-после! От Старши Комисар да го " повишите" в Комисар!! Ганчев, аз ако съм на твоето място,ще ги уволня до един, а Кръшков от Общински съветник ще го понижа в Началник на кучкарника!!
  • 12
   До
   до големия хуманист 12345
   2 -2
   11:35, 26 мар 2020
   Като си такъв човеколюбец иди ги обслужвай доброволно и си вземи повече вазелин.
  • 13
   Уч
   Учител по български
   2 -1
   11:42, 26 мар 2020
   Областната управителка - - - - - Хасково нет, как се пише това обръщение? Къде го учихте този български? Същото го пишете и за Таня Захариева. Научете се. Бъдете грамотни. Много слаба медия станахте. Стегне те се.
   • 11
    11111
    2 0
    11:48, 26 мар 2020
    Сложихме КПП та но засега дейноста им като по времето на Възродителният процес Колко и кои влезнали и излезнали..Явно НЯКОЙ си е спомнил годините като млад лейтенант...та предлагам на Управата...на тези КПП-та да има и лекарски екипи-не е нужно да са лекари а мед.работници обучени да вземат проби-Кметът да врътне един т-фон до София и да поиска 50000 бързи тестове от 1000000 дето ги кътат там...-създаваш База данни съответно регистрираш и вземаш тест на входящи и изходящи -проби на едни и същи лица да се правят на 3 дни...логистика-техника и т.н. видях че в Кризисният има компютаржия-ккви КАМЕРИ и други измилици...ТЕСТ ТЕСТ и само иначе да не викаме за ПРЕДИШНИТЕ и Чернобил -Няма ТЕСТ няма БОЛНИ...пиша го но едва ли от Ръководството ще имат ЖЕЛАНИЕ защото се иска работа и средства а колко по лесно е да ЗАТВАРЯШ...

  Хороскоп за 27.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Готовността ви за действие е впечатляваща, предвид обстоятелствата покрай вас. Като начало се убедете, че е във вашите възможности. Не се ангажирайте с прекалено много задачи, това може да ви донесе повече напрежение. Отнесете се с внимание към човек от обкръжението ви, който е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Времето ще работи за вас и ще стигне за всичко, а задачите ви ще се реализират както ги предвиждате. Обърнете повече внимание на семейството си, напоследък сте твърде заети и пропускате важни моменти. Не бъдете прекалено недоверчиви към направена ви оферта. Откриват ви се възможности, за каквито сте мечтали.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Изпълнени сте с ентусиазъм. Контактите с близките ви действат тонизиращо, а разбирането от страна на любимия човек ви кара да забравите проблемите. Действайте, впускайте се в рисковани начинания, успехът е на ваша страна.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят за много от вас ще премине в спокойна обстановка, сред близки или приятели. Други ще използват времето си за професионална подготовка, предстоящи изпити или делови срещи поддържат кондицията и вниманието им будни. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви, погледнете на тях от друг ъгъл и ще ги преодолеете по-лесно.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се почувствате значително по-добре, ако не говорите за всичко онова, което ви тревожи. Не за друго, а защото е възможно да нараните без причинно някой до вас, без от това да спечелите. Вечерта ви ще бъде приятна, но заслуга ще е на някой, който ви обича. Бъдете откровени с него и не крийте отношението си, каквото и да е то.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Предпочитате да прекарате този ден сред хора, общувайки вместо да си седите у дома. Ще ви се отдаде такава възможност към средата на деня, когато приятен ангажимент ще ви срещне с интересни личности. Можете да научите много и да споделите част от своя опит, което пък ще бъде от полза за събеседниците ви. На някои от вас предстои пътуване по работа.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Очаква ви интересен ден, изпълнен с положителни емоции. Независимо с какво предпочетете да се занимавате със сигурност ще откривате приятни неща във всяко нещо. Ново запознанство ще въодушеви необвързаните от вас. Личното ви обаяние няма да остане незабелязано от хората около вас. Възможно е да се запалите по нещо ново и вълнуващо.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съществуват проблеми, които понякога ви причиняват притеснения. Въпреки, че сте силни, чувствителността ви е изострена и ще приемете случващото се като особено сериозно. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и не се колебайте да направите компромис, ако трябва.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В прекрасно настроение сте и с удоволствие и нетърпение пристъпвате към обичайните си занимания. Среща с интересна и привлекателна личност ще направи този ден незабравим. Не пропускайте добрата възможност, която ви се открива. Това може да е началото на стабилна и трайна връзка. Не всеки среща такъв човек, а и скоро едва ли ще ви се отдаде подобна възможност.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Избягвайте промените днес. Домашният уют е препоръчителен и доста здравословен. Вечерта прекарана в дружелюбна приятелска компания е най-удачният завършек на деня. Непредпазлив флирт може да ви създаде неприятности.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Няма да сгрешите, ако се вслушате в собствените си разсъждения и желания. С добрите си организаторски умения ще трансформирате работата в удоволствие. Някои от вас ще предприемат пътуване до нови и непознати за тях места. Това ще ги зареди с много енергия. Ще изживеете приятни мигове с любимите си хора.
  27 сеп 2020
  Последни новини