От х:

Днес в x:

Пренасочват тировете за Турция на паркинг на летище Узунджово

    Тировете, които пътуват към българо-турската граница по АМ "Марица" ще бъдат пренасочвани към временен паркинг. От пътен възел Димитровград под конвой камионите ще бъдат откарвани към пистата на бившето летище Узунджово. Това съобщиха днес Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, шефът на ОД на МВР комисар Ангел Цанков и началникът на местната структура на АПИ инж. Радостил Ламбрев.

    Идеята е да се освободи трасето по АМ „Марица” от камионите, които чакат вече с дни, за да влязат в Турция. Опашката преди ГКПП "Капитан Андреево" днес е около 40 километра. Забавянето е заради мерките, въведени от турските власти по проверка на влизащите на тяхна територия водачи.

    Тираджиите прекарват с дни при тежки санитарно-битови условия на трасето по магистралата в България и огромната върволица от камиони създава  предпоставки за катастрофи. Именно и това е една от причините за пренасочването им на местостоянката край с.Узунджово-трафикът да бъде контролиран.

    От понеделник областната разпореди поставянето на химически тоалетни по магистралата, а от вчера от БЧК раздават кроасани на шофьорите, има и водоноски, но това не е достатъчно за дългия период, в който те чакат.

    Областната управителка посочи, че вече се стикова ситуирането на временния паркинг на летището между три министерства-МРРБ, МВР и Финансовото ведомство. Община Хасково, която е собственик на терена ще го даде безвъзмездно за ползване. 

    Камионите ще бъдат събирани край Димитровград и откарвани към паркинга под конвой. На терена ще има изградено КПП. По същия ред  на влизане, камионите и ще излизат от него и ще бъдат насочвани към границата.

    От настоящата опашка камиони няма да бъдат вадени, ще се изчака оттеглянето им към Капитан Андреево, уточни шефът на Хасковската полиция Ангел Цанков.

    Дейностите по конвоирането и охраната на тировете на паркига и шофьорите им ще се извършват от служители на Областната дирекция на МВР. За осигуряването на коридор към Капитан Андреево по АМ „Марица” ще се разчита на Гранична полиция, посочи той. На хората от ТОЛ ще се разчита за организацията вътре в паркинга.

    От днес следобед започва и разчистването на терена на летището на храсти и треви. Ще бъде насипан и чакъл. Тези дейности се  поемат  от местната структура на АПИ, посочи ръководителят й инж.Ламбрев. При ситуирането на камионите на място, на шофьорите ще им бъдат осигурени водоноски, ще бъдат поставени и химически тоалетни. С РЗИ ще бъде създадена организация за реакция към тираджиите, които са влезли у нас от рискови държави и трябва да прекарат 14 дни карантина.

    На паркинга ще бъде осигурена и пакетирана храна, която шофьорите ще могат да си закупуват.

    Според разчетите, временният паркинг ще може да поеме около 3 хиляди камиона. 

    Кметът на Хасково Станислав Дечев уточни по-късно, че има уверение от Националния оперативен щаб, че  от там  ще се  стикова до края на деня днес документалната част между министерствата, от които зависят разрешенията за ситуирането на временния паркинг. „Тази сутрин проведох разговор с Националния оперативен щаб, откъдето ме уведомиха, че днес ще има решение, след което Община Хасково ще подпише договор с АПИ за отдаване за безвъзмездно ползване на летище Узунджово”.

    Кметът Дечев отбеляза, че е поставил категоричното условие тираджии от паркинга да не могат да напускат територията му докато пребивават на него.”Поставил съм категорично условие да не се допуска излизането и влизането на хора и превозни средства по време на престоя, защото за мен е приоритет здравето на хората от община Хасково”.

    Всички дейности по организацията на паркинга ще бъдат поети от държавата и община Хасково няма финансови ангажименти, посочи той. Засега не се предвижда и организация от местната власт за подпомагането на тираджиите с лични предпазни средства, като маски например. „Аз съм съсредоточен към хората на Хасково и тези предпазни средства и дезинфектанти, които идват от дарения, се насочват приоритетно към жителите от града и общината”, коментира още Станислав Дечев.

    Той уточни, че теренът на бившето летище Узунджово е в добро общо състояние, има работеща инфраструктура-ток и вода. 

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (22)

    • 1
      12
      12345
      14 -22
      15:36, 25 мар 2020
      Най-после нещо умно да се нарави!!!! Виж коментара
      • Ти
        Тир
        17 -8
        16:01, 25 мар 2020
        Той щото много акъл се иска!!!!
      • До
        До Кметя Станчо Умното
        8 -6
        20:47, 25 мар 2020
        Вземете постегнете и
        Кучкарника на Бай Добри ,
        че скоро ще лежите там :))
      • Ко
        кое му е умното
        9 -1
        11:29, 26 мар 2020
        кое му е умното, да видим как ще опази Хасково и Димитровград от заразата, като напълни с 3000 заразени от Европа шофьори района ли?
      • По
        Порчо
        2 0
        12:42, 26 мар 2020
        Значи "Умното" нямаше пари и вдигна данъци и такси драстично за граждани и най-вече за фирми, а сега отдава безплатно летището за паркинг!
        Абе, Льольо, ти кмет на тираджиите ли си или си на хасковлии!
        Ама когато през живота си не е спечелил и една стотинка и не е плащал заплати и осигуровки като частник, може! Нали?
        Некадърни, прости, крадливи калинки!
      • Ба
        баки и кренвирши
        0 0
        12:50, 26 мар 2020
        кои ще са фирмите , който ще им се даде право да изградят обекти за храна на територията на този паркинг и дали ще плащат наем. На първият въпрос това ще са фирми на ГЕРБ нищо чудно и Полихронов сам да прави кебапчета . За наема май такъв няма да се плаща защото въпреки , че се извършва търговия тя е за благото на шофьорите който плащат във евро пък ще им го обръщат по трънския курс. Абе с две думи готина далаваре да ти докарат клиентите и да ги затворят при теб.
    • 2
      А.
      А.В.
      23 -5
      16:32, 25 мар 2020
      Кмета видял ли е с очите си, че има ток и вода. Летището се разграбва от 20г., почти всичката кабелна комуникация е изкопана от цигaнитe, ако изобщо има възможност за възстановяване на електрозахранването, може би ще е само на " Западна стоянка". Водоснабдяването беше проблем още докато функционираше а сега надали е налично. Никой не е в състояние да ограничи влизането или излизонето на пешеходци а има и много места откъдето влекач без ремарке може да излезне, площа е огромна не може да се опази.
      • **
        **
        14 -3
        16:40, 25 мар 2020
        Наско, никой не може да ти даде това, което кметът може да обещае.
    • 3
      On
      One Euro Man
      20 -8
      16:34, 25 мар 2020
      Предлагам инфраструктурата на летището да се използва и за принудително карантиниране на идващите от чужбина граждани на Р. България, които не могат сами да си наложат абсолютно задължителните и вече узаконени епидемиологични ограничения.
    • 4
      Ле
      летец
      24 -6
      16:50, 25 мар 2020
      Мисията невъзможна! Отдавна на летището няма ограда, няма ВиК тръби и няма кабели. Всичко е откраднато. От цялото упражнение ще спечелят каките, които махаха на шофьорите покрай пътя близо до бирената. Сега всички боклуци, които се изхвърлят на магистралата ще се разпиляват по терена на летището.
      • Рт
        рт
        12 -3
        16:55, 25 мар 2020
        Еми няма циганите си ги взеха но тогава никой не направи нищо сега х.й
    • 5
      Ne
      nelicha - нелича
      10 -3
      17:20, 25 мар 2020
      Трябва да има адекватен паркинг на Турска страна и там да се правят съответните проверки . Да не се влияе на пропусквателността на КППто . Да се изчисли времето за преминаване на камиона през България и , ако просрочи това време , да се начисляват допълнителни такси . Това може да стресне Турските власти да взенат мерки . Друг начин няма .
    • 6
      Кк
      Ккк
      17 -6
      17:27, 25 мар 2020
      След като ги паркират тези тирове на летище Узунджово ,ще има ли контрол на шофьорите да не разхождат до с.Узунджово и до гр.Хасково? Те ще бъдат ли под карантина?
      • А.
        А.В.
        10 -3
        20:07, 25 мар 2020
        Както писах по-рано, няма сила която да спре пешеходец да излезне или влезне на територията на летището. Още като беше действащо не беше проблем а сега никакъв, даже имаше и места откъдето можеше да се влезе нелегално и със кола.
    • 7
      Об
      Обезпокоен
      17 -4
      17:44, 25 мар 2020
      Прав е кмета , всяко струпване на това место на кой от къде дошъл е допълнителен риск за района.
      Ще стане сбирщина ,която много трудно ще се контролира.Не ни стигат и другите неща с които трябва да се съобразяваме и това допълнително.
      Явно ,както върви ще ядем дебелия всички, извинявам се за израза но май на там вървят нещата.
      • 12
        12345
        6 -11
        22:27, 25 мар 2020
        А давате ли си сметка колко човека от града работе... Виж коментара
    • 8
      On
      One Euro Man
      8 -1
      20:54, 25 мар 2020
      Като видях снимка номер 3 спонтанно и леко невъздържано възкликнах,
      Господи, слез на земята и си прибери версиите.
    • 9
      Зо
      Зорге
      4 -1
      22:50, 25 мар 2020
      Ай де бе 12345 дървен философе , на всяка манджа меродия си !
      Дървеняк с дървеняка ти, хората ти казват не трима или група хора а хиляди на едно място , ат ти твойта си, хайде изчезвай и недей да ръсиш повече глупости щото ще ядеш хурката.
    • 10
      Ст
      Старши Комисар
      3 0
      00:03, 26 мар 2020
      Ейииии, успяхте най-после! От Старши Комисар да го " повишите" в Комисар!! Ганчев, аз ако съм на твоето място,ще ги уволня до един, а Кръшков от Общински съветник ще го понижа в Началник на кучкарника!!
    • 11
      До
      до големия хуманист 12345
      2 -2
      11:35, 26 мар 2020
      Като си такъв човеколюбец иди ги обслужвай доброволно и си вземи повече вазелин.
    • 12
      Уч
      Учител по български
      2 -1
      11:42, 26 мар 2020
      Областната управителка - - - - - Хасково нет, как се пише това обръщение? Къде го учихте този български? Същото го пишете и за Таня Захариева. Научете се. Бъдете грамотни. Много слаба медия станахте. Стегне те се.
      • 11
        11111
        2 0
        11:48, 26 мар 2020
        Сложихме КПП та но засега дейноста им като по времето на Възродителният процес Колко и кои влезнали и излезнали..Явно НЯКОЙ си е спомнил годините като млад лейтенант...та предлагам на Управата...на тези КПП-та да има и лекарски екипи-не е нужно да са лекари а мед.работници обучени да вземат проби-Кметът да врътне един т-фон до София и да поиска 50000 бързи тестове от 1000000 дето ги кътат там...-създаваш База данни съответно регистрираш и вземаш тест на входящи и изходящи -проби на едни и същи лица да се правят на 3 дни...логистика-техника и т.н. видях че в Кризисният има компютаржия-ккви КАМЕРИ и други измилици...ТЕСТ ТЕСТ и само иначе да не викаме за ПРЕДИШНИТЕ и Чернобил -Няма ТЕСТ няма БОЛНИ...пиша го но едва ли от Ръководството ще имат ЖЕЛАНИЕ защото се иска работа и средства а колко по лесно е да ЗАТВАРЯШ...
    Последни новини