От х:

Днес в x:

ДАНС е обвинена за корупционен канал за даване на паспорти на руснаци

Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) беше обвинена в сряда за бездействие по сигнал за незаконен канал за предоставянето на българско гражданство на руснаци, които използват фалшиви документи. Случаят бе разказан в сряда пред БНТ от съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов, който заяви, че спецслужбата е сезирана за схемата, но не прави нищо.

„Това е потенциален канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа“, каза Атанасов.

„Твърди се, че с фалшиви документи си вадят гражданство. Това е специфичен канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа. А ние претендираме за членство в Шенген, каза Атанасов.

Той напомни, че ДАНС се ръководи от Пламен Тончев, който е назначен от президентството.

„Има данни за това, че по време на служебните правителства от различни сектори на българската икономика са събирани пари, като хора, които са ги давали, твърдят, че са отивали в президентството“, допълни депутатът.

Съпредседателят на ПП-ДБ, който е бивш шеф на Национална служба „Сигурност“, разказа, че има един „митичен човек“, който се занимавал с осигуряването на този канал за български паспорти.

„Има тежко напрежение по линията за даване на българско гражданство. Тук има някакъв митичен човек, който се занимава с това. Казва се Глеб Мишин, който е по рождение украинец, но май е руснак. Той осигурява цяла кавалкада от хора от руски произход, които получават българско гражданство“, обясни Атанасов.

В сигнала за Мишин се разказвало, че той имал офис в Москва, в който се набират желаещи, които искат да станат български граждани. Те подават документите, пращат му ги по DHL, а той ги подавал в Министерството на правосъдието. Процедурата за предоставяне на български паспорт приключва с указ, издаден от вицепрезидента.

„Това е конкретен случай, ето го човека. ДАНС е сезирана по този случай, има конкретни данни за раздавани пари и кой колко получава“, каза Атанасов.

В Министерството на правосъдието се намира дирекцията, която отговаря за българското гражданство, но предварителните проверки на лицата се правят от ДАНС и МВР, Ако двете сллужби открият нередности или заплаха за националната сигурност, Министерството на правосъдието спира процедурата.

Атанас Атанасов твърди, че ДАНС неколкократно е сезирана за „безобразието, което извършват нейни служители, защото основната дейност по проверка на автентичността на документите за гражданство е на ДАНС“. Отговорът на агенция бил: „Ние имаме оперативен интерес, не се месете“.

„Е, да, но нали Русия ни обяви за вражеска държава, трябва да сме изключително бдителни за това какви хора влизат в страната. Твърди се, че с фалшиви документи си вадят гражданство. Това е специфичен канал за инфилтриране на хора от разузнавателните служби на Русия в Европа. А ние претендираме за членство в Шенген“, допълни Атанасов.

„Има данни за това, че по време на служебните правителства от различни сектори са събирани пари, като хора, които са ги давали, твърдят, че са отивали в президентството“, каза Атанасов.
Фрапиращо изтичане на данни

Атанасов каза, че и в момента службите за сигурност изпълняват това, което им се разпорежда от президентството. Той дава пример с прокурорска преписка в Софийската градска прокуратурата (СГП № 208/69 от 2023 г.), която е била прекратена от прокурор Николова.

„Данните вътре са фрапиращи, има пробив в националната сигурност през ДАР (Държавна агенция „Разузнаване“) и поради тази причина е възложена проверка чрез ДАНС, което е контраразузнаването. И там всичко са замазали и са прикрили. Става въпрос за изтичане на класифицирана информация и за осветяване на служители на разузнаването, което е много тежък провал. Изтеклата информация винаги има риск да бъде прихваната от чужди разузнавателни служби. ДАНС е замела всичко това, извършили са повърхностна проверка и всичко е отишло под чергата“, каза Атанасов.

Той призова прокуратурата да възобнови разследването по разказания от него случай и да установи, освен изтичането на класифицираната информация, и длъжностните престъпления, които са извършени за прикриването му.

„Смятате ли, че това е станало без знанието на хора от президентството?!  Не знам какво прави г-н Сарафов (Борислав Сарафов), но като бивш прокурор знам, че работата на прокуратурата не е да дава интервюта, а да води дела“, каза Атанасов

Депутатът отново обясни обясни, че правителството трябва да смени хората, които да оглавяват и ръководят службите за сигурност, а управляващите трябва да осигурят условия това да стане.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини