От х:

Днес в x:

Атака от въздуха уби усмивката на хасковлии

Хасковлии се отдадоха на спонтанно мръщене при преминаване през центъра


За някои летящи дрони, за други летящи полени. И едните и другите хасковлии обаче изгубиха усмивката си след масирана атака от въздуха. Вторите обаче са по-многобройни-до 30 % от целокупното население на областния град. Днес хасковския център бе кръстосван от хора които се мръщеха при всяка възможност, а такива имаше с хиляди, под формата на сипещи се бели пухчета от небето. Градът изглеждаше като навалян от сняг през лятото, а хасковлии изглеждаха като навалени. Тъжнотията им се допълваше от насълзени очи, а усещането за опасност се подсилваше от бързи прибежки до близък блок, вход или въобще затворено помещение. Само там имаше макар и мимолетно спасение от бялата завеса, пращана от 470-те тополи на Хасково.

Периодът им на цъфтеж ще продължи поне два месеца, предупреждават агрономи и лекари. И едните и другите дават неизпълними съвети за непонасящите пухчета- да избягват ходенето на открито, да седят вкъщи или да шофират със затворени прозорци. При температури около 30-те градуса това е трудно изпълнимо, затова за атакуваните от въздуха хасковлии остава надеждата че не са алергични към полени. Както се оказва обаче, никога не е късно да станат.

Алергиите се отключват внезапно и по всяко време от живота. Макар да има известна наследственост, могат да бъдат пипнати и от такива, които никога не са страдали или в семействата им няма страдащи алергия. Шампиони сред алергените са полените отделяни от тополата и брезата. Не заради някакви специални болестотворни свойства, а заради концентрацията им-до 80 зрънца на кубически метър въздух. Средното за предизвикване на алергична реакция пък е 20-30 зрънца на кубик. Граница, която в Хасково се надвишава в пъти в периода май-юни. Не е речено обаче че всички хасковлии трябва да са кихащи, кашлящи и ревящи. Но е факт, че броят им застрашително расте през последните години.

Към момента детските кабинети са препълнени с малчугани с една и съща диагноза - спастичен бронхит. Получава се когато поленът стигне до бронхите и предизвиква ударни порции кашлица, която може да продължи с часове. Макар и много рядко, полените стигат и до алвеолите колкото да обострят вече съществуваща астма. В някои случаи обаче могат и да я предизвикат. Случаите на деца със спастичен бронхит тази година са скочили драстично, свидетелства и един от най-посещаваните педиатри в града д-р Марио Янакиев. Според съпоставката му с миналата година, случаите са в пъти повече. Причината е във времето-дъждовете /които миналата година бяха в изобилие/ „измиват“ полена, докато топлото и сухо време особено придружено с вятър стимулира отделянето на пухчетата.

Възрастните потърпевши пък се оплакват от така наречената сенна хрема, чието медицинско название е алергичен ринит. Той може да е периодичен, само по време на цъфтежа на тополите, но може и да е постоянен като веднъж отключен се активира и от цъфтежа на всички видове растения, включително стайните. Задейства го и плесента, домашнопраховите микрокърлежи, че и козината на домашните любимци. В крайна фаза се активира и от някои подправки за ястията.

Симптомите на алергичния ринит са характерни за доста вирусни заболявания- запушване и дразнене, както и воднист или слузен секрет в носа, сърбеж в очите, небцето и ушния канал, удебеляване на конхите и синусите. Не е изключено и появата на синузит.

Ако хасковлии мислят че са наказани, защото живеят в град с много тополи, то чувството им справедливост трябва да е удовлетворено от статистиката, че близо 30 % от българите страдат от поленова алергия дори и в населени места където няма кьорава топола. Горе долу същия е процентът и в Европа, а по света се счита че поне 500 млн души са потърпевши на сенна хрема. И за европейците и българите откритото спасение за сега е само едно - антихистаминовото лекарство Zyrtec® (cetirizine), което има облекчаващо действие срещу назалните /носни/ и очни симптоми при сезонен и целогодишен алергичен ринит.

Пълно излекуване обаче няма, а дори и Зиртек-а не спасява от страничните, но като че ли далеч по-досадните симптоми-общо понижаване на жизнения тонус и драстично сваляне на либидото. Утешението е, че липсата на мерак не е заради партньора, а заради страстоубийците от въздуха, които скоро ще изчезнат.

Г.Христов

Потърпевши бяха млади и стари
Които отчаяно се опитваха да се изолират от летящите полени

Някои май съжаляваха, че нямат противогаз
Други правеха физиономии, все едно ги носеха
Малцина не им пукаше за пухчетата
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

  • 1
    Пр
    пръц
    78 -7
    13:48, 13 май 2015
    невероятна новина!!!! феномен за първи път в града ни ! явно няма с какво да си запълните новините ......
    • Сл
      слънце
      26 -18
      15:09, 13 май 2015
      Не е феноменална новина, но е изключително актуална. Нямате понятие колко хора са потърпевши и с какви последствия са тези алергии.
    • Се
      СЕЛЯНЖЕР
      11 0
      21:26, 13 май 2015
      Партия атака е виновна за тая пухена атака.волен е пуснал пухена гейска революция в хасково...
  • 2
    Лу
    Луд
    64 -1
    13:58, 13 май 2015
    Общинския съвет да забрани на тополите до ги пускат. Може и табелки да им сложат.....
    • Жо
      Жоро Павето
      37 -2
      15:41, 13 май 2015
      И глоба по 20 лева на топола. Мустакатият гладен остана.
  • 3
    Ko
    kokolobolo
    39 -5
    14:07, 13 май 2015
    новината на годината благодарим на екипа ,,нека продалжават да ни радват с такива новини''
  • 4
    Гл
    глоба
    33 -3
    14:15, 13 май 2015
    20 лв. глоба за всяко едно пухче в пешеходната зона. ДО КОРС - ХАСКОВО не стойте цял ден по офисите на сянка. Днес на обяд видях точно 6 човека да карат колела точно пред общината. Това че ви дават заплати от нашите високи данъци не значи че трябва да сте мърлячи по време на работа. Нека парите за заплати ви се плащат от вашата свършена работа. Сега не четете ами излезте от офисите си и работете търтейчета малки.
  • 5
    Ha
    Haskovo_1431516713
    41 -2
    14:21, 13 май 2015
    Днес просто разтърсихте целия град с тази уникална, ексклузивна, топ, ултра, извънредна НОВИНА. Направо по рейтинг сте били сигурно най- четените медии в Америка и Русия. Сега разпратете кадрите до БТВ и НОВА, че довечера целия български народ да знае за тополите в Хасково. Браво! Поклон! Хасково нет!
  • 6
    12
    1234_1431518257
    15 0
    14:47, 13 май 2015
    това не са полени,не пишете глупости
  • 7
    Мъ
    мъжка топола
    28 -6
    15:12, 13 май 2015
    В статията липсва традиционното изречение на сайта: Кмета е виновен за това , че цъфтят тополите ! Виновният за пропуска да се накаже и да напише нова статия според партийните повели.
  • 8
    За
    зашеметено пухче
    25 -3
    15:18, 13 май 2015
    То не бяха дронове, тополи, усмивки,атаки, въздишки , хълцане.....Леле апокалипсисът е дошъл в Хасково . Тия с колелетата как ще прекосят центъра се тревожа и сън не ме хваща
  • 9
    Ид
    ИДИОТ
    2 0
    15:25, 13 май 2015
    Браво Георги,браво Тодоре и браво ****, вие сте уникални!
    • 43
      4344
      0 0
      17:25, 13 май 2015
      луд е тошката
  • 10
    Ра
    радикал
    25 -4
    16:10, 13 май 2015
    Тополите да се изсекът / центъра да се взриви и да се направят 100 000 велоалеи или направо колодрум белким има рахат
  • 11
    Та
    Таня
    13 -3
    18:40, 13 май 2015
    Ама, че глупости. Всички станахте медицински грамотни !!!
  • 12
    Пе
    Петльо
    8 0
    20:27, 13 май 2015
    Кукуригооо
  • 13
    77
    777777
    5 -1
    09:03, 14 май 2015
    Общината да даде безплатни противогази
Последни новини