От х:

Днес в x:

Коли минават границата като лавки за цигари

Хиляди контрабандни цигари минаха границата между Турция и България подредени в гумите на две коли.

Нелегалния внос обаче е засечен от митническите групи на ГКПП Капитан Андреево.

Килите "Опел Астра" и „Опел Вектра", с пловдивска регистрация, пристигнали по едно и също време на пункта, са са отклонени за щателна митническа проверка по метода „анализ на риска".

При огледа проверяващите демонтирали четирите движещи се гуми на единия автомобил така се разбрало, че те са като мини лавка за цигари.

От вътрешността на гумите са измъкнати бщо 600 кутии цигари „ ММ ", всички без акцизен бандерол, собственост на двамата пътници и шофьора.

От движещите гуми на другата пловдивска кола с пътници двама мъже, са извадени общо 560 кутии безакцизни цигари.

Тютюневите изделия са иззети, на нарушителите, български граждани, са съставени актове.

И при двата случая автомобилите са се движели на собствен ход с по четири ходови гуми, натъпкани с контрабандни цигари. Според митническите служители, освен че нанася щети на бюджета и легалните търговци, подобен способ за контрабанда крие и съществен риск за изправността на автомобила и безопасността на останалите участници в движението.

През последните 10 дни митническите служители на МП Капитан Андреево са задържали близо 300 000 къса цигари без бандерол, като по-голяма част от тях са иззети от 149 преминаващи пътници, тъй като акцизните стоки са превишавали нормата на безмитен внос. Над 100 000 къса са разкрити и задържани при щателни митнически проверки по метода „анализ на риска". За тях са съставени 42 акта за установяване на митнически нарушения. 

В същото време в Хасково евтините безакцизни контрабандни цигари буквално се изпариха. Под дърво и камък хората, свикнали да пушат папиросите от сивата икономика търсят в областният град да се снабдят с евтината стока. Дори и редовни обекти от където по-рано можеше да се снабдиш с цигари, внос от Турция, на цена от порядъка на 3 до 3.50 лв. вече не могат да захранват клиентите си. Там, където все още има остатъчни количества контрабандни цигари заради голямото търсене са вдигнали цената им с 10-20 стотинки, показа наша проверка.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини