От х:

Днес в x:

Ураган изкорени дървета и пречупи стълбове, службите пас

Изкоренено от урагана дърво се стоварило на косъм от играещи по улицата деца

Кратката буря, която се разрази този следобед може и да не бе усетена от хасковлии, но докара истинско бедствие на много симеоновградчани. Смерчове пречупиха ел стълбове/виж снимките/, изпокъсаха кабели с високо напрежение и изкорениха многогодишни дървета, които на свой ред се стоварили върху покриви и прозорци. Въпреки ужасно изглеждащата равносметка от бурята, ако трябва да се вярва на спасителните служби, няма подаден ни един сигнал за проблем. Сигнали обаче заляха редакцията на Haskovo.net, а за да не са голословни, подаващите ги  ги придружаваха със снимки. „Нещо страшно е. Има цели къщи с отнесени покриви. По едно време във въздуха хвърчаха ламарини и предмети-все едно ни засипваха с картеч“ каза по телефона ужасен симеоновградчанин. Според хората от града на Марица напълно е отнесен покрива на така наречения турски паркинг, убежище за тирове до бензиностанция на входа на града. Вихрушка с огромна сила пък изкоренила стогодишен орех на улица "Отец Паисий" зад автогарата, друго огромно дърво се стоварило върху покрив в горната част на града, където и да е това. Обажданията често си противоречаха, но общото между тях бе, че са панически. Остава открит въпроса защо хората не са звънели на 112, а предпочитат да започнат с медиите. Факт е че към 18 часа на 7-ми май, в спасителните служби нямаха получени сигнали за някакво бедствие в Симеоновград, макар изпратените до редакцията ни снимки да говореха за друго. По данни на кмета на Симеоновград Пейчо Стайков има десетки пречупени дървета и са отнесени покривите на поне десетина къщи. Близо два часа цял Симеоновград бил без ток от изпокъсаните далекопроводи. Пътуващи за Симеоновград пък настояват че са станали свидетели на катастрофа по пътя за Харманли, в резултат на паднало дърво на пътното платно. Рязко набилата спирачки кола била ударена отзад, а впоследствие и отпред от други автомобили. Имало един ранен.

Опитът да съпоставим получената информация и направим правдоподобна картинка на случващото се, до голяма степен удари на камък. Гражданска защита и пожарната в Симеоновград не отговаряха на телефоните, в областният координационен център на службата обявиха, че нямат разрешение да дават информация и вежливо ни затвориха с обяснението, че имат много работа. Тя обаче едва ли е свързана точно със Симеоновград защото при кризисни ситуации има практика да се иска помощ от коли и хора от съседните общини. Такава обаче не е била искана нито от Хасково, нито от Димитровград, провери Haskovo.net.

Впрочем  и в Димитровград са си имали достатъчно дертове с бурята. За по-малко от час духане били пречупени много дървета, откъснати десетки ламарини, счупени трегери и ответи керемиди. За кратък период възникнали над 15 произшествия съобщиха от димитровградската пожарна.

Към момента няма данни да има поражения от други общини в Хасковско.

Г.Христов

Гледки като тази имало и в други части на града
...и като тази
Симеоновградчани били подложени на бомбардировка от покривите си
Краткият порой превърнал улиците в реки

Хвърчали покриви и жици
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини