От х:

Днес в x:

9 °C

Ураган изкорени дървета и пречупи стълбове, службите пас

Изкоренено от урагана дърво се стоварило на косъм от играещи по улицата деца

Кратката буря, която се разрази този следобед може и да не бе усетена от хасковлии, но докара истинско бедствие на много симеоновградчани. Смерчове пречупиха ел стълбове/виж снимките/, изпокъсаха кабели с високо напрежение и изкорениха многогодишни дървета, които на свой ред се стоварили върху покриви и прозорци. Въпреки ужасно изглеждащата равносметка от бурята, ако трябва да се вярва на спасителните служби, няма подаден ни един сигнал за проблем. Сигнали обаче заляха редакцията на Haskovo.net, а за да не са голословни, подаващите ги  ги придружаваха със снимки. „Нещо страшно е. Има цели къщи с отнесени покриви. По едно време във въздуха хвърчаха ламарини и предмети-все едно ни засипваха с картеч“ каза по телефона ужасен симеоновградчанин. Според хората от града на Марица напълно е отнесен покрива на така наречения турски паркинг, убежище за тирове до бензиностанция на входа на града. Вихрушка с огромна сила пък изкоренила стогодишен орех на улица "Отец Паисий" зад автогарата, друго огромно дърво се стоварило върху покрив в горната част на града, където и да е това. Обажданията често си противоречаха, но общото между тях бе, че са панически. Остава открит въпроса защо хората не са звънели на 112, а предпочитат да започнат с медиите. Факт е че към 18 часа на 7-ми май, в спасителните служби нямаха получени сигнали за някакво бедствие в Симеоновград, макар изпратените до редакцията ни снимки да говореха за друго. По данни на кмета на Симеоновград Пейчо Стайков има десетки пречупени дървета и са отнесени покривите на поне десетина къщи. Близо два часа цял Симеоновград бил без ток от изпокъсаните далекопроводи. Пътуващи за Симеоновград пък настояват че са станали свидетели на катастрофа по пътя за Харманли, в резултат на паднало дърво на пътното платно. Рязко набилата спирачки кола била ударена отзад, а впоследствие и отпред от други автомобили. Имало един ранен.

Опитът да съпоставим получената информация и направим правдоподобна картинка на случващото се, до голяма степен удари на камък. Гражданска защита и пожарната в Симеоновград не отговаряха на телефоните, в областният координационен център на службата обявиха, че нямат разрешение да дават информация и вежливо ни затвориха с обяснението, че имат много работа. Тя обаче едва ли е свързана точно със Симеоновград защото при кризисни ситуации има практика да се иска помощ от коли и хора от съседните общини. Такава обаче не е била искана нито от Хасково, нито от Димитровград, провери Haskovo.net.

Впрочем  и в Димитровград са си имали достатъчно дертове с бурята. За по-малко от час духане били пречупени много дървета, откъснати десетки ламарини, счупени трегери и ответи керемиди. За кратък период възникнали над 15 произшествия съобщиха от димитровградската пожарна.

Към момента няма данни да има поражения от други общини в Хасковско.

Г.Христов

Гледки като тази имало и в други части на града
...и като тази
Симеоновградчани били подложени на бомбардировка от покривите си
Краткият порой превърнал улиците в реки

Хвърчали покриви и жици
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини