От х:

Днес в x:

Хора на Цар Киро крадат катализатори в Хасковско

Това мръсно парче метал може да струва цяло състояние

Масови кражби на катализатори, особено от нови коли, върви в Хасковско и особено в общините Симеоновград, Тополовград и отчасти Димитровград, сигнализираха ужилени. Според тях в схемата са набъркани и сервизи, където хората оставяли автомобилите си за рутинни или не толкова ремонти. Между изчукването и реглажа обаче майсторите сварвали да срежат участъка от ауспуха, където е катализаторът, и на негово място да заварят много подобно парче, но без катализатор. Повечето собственици не откривали разликата, а някои дори били доволни, защото колата им вървяла по-добре. Катализаторът се слага за пречистване на отработваните газове, в съответствие с европейските изисквания за екологичните норми. Доста шофьори считат, че той „спъва“ двигателя им и някои дори съвсем съзнателно поръчват премахването му, макар че рискуват солидни глоби, ако ги спипат в Европа. Голям брой водачи обаче даже не подозирали за устройството. Още по-малко за златната, или по-точно платинена, мина в него.

В катализатора има монтирани намотки от платина, която е ключова при превръщане на вредните емисии в безвредни за околната среда вещества. Платината е дяволски скъпа и носи направо астрономически приходи при предаването й на вторични суровини. В катализатора има и други бленувани материали - алуминиев топлинен щит и корпус от неръждаема стомана, които също подлежат на съответно парично остойностяване. Дори и най-добросъвестният скрападжия обаче няма как да се усъмни, че катализаторът е краден - това нито е обявено пред полицията, нито може да се обори логиката на предаващия го, че е от неговата, роднинска или дори комшийска кола. Затова бизнесът процъфтява – в зависимост от модела автомобил, 1 катализатор носи между 100 и 600 лв. Вероятно предаването става в друг регион, защото поне в Симеоновград „изкупуващите“ катализатори са от Пловдивско. Единият бил от Садово, другият направо от града на тепетата. Любопитното било, че се представяли за авери на Цар Киро и че се ползват с неговата протекция. Наглостта на тяхната команда била толкова голяма, че преди няколко дни „обрязали“ джипа Мерцедес на полицай, докато бил паркиран пред дома му.

Макар че кражбата на катализатори бе на мода и в Хасково през миналата година, все още няма задържани за подобно деяние.

Г. Христов

В катализаторите има редица ценни елементи-алуминий, платина, кадмий и други ромски мечти
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини