От х:

Днес в x:

9 °C

Почина доайенът на действащата фотожурналистика в България

Бай Каро ни каза сбогом

Най-възрастният действащ фоторепортер в България, хасковлията Карекин Карекинян, напусна живота 3 месеца преди да навърши 89 години. Фотографът с над 60 г. трудов стаж бе обявен за почетен гражданин на Хасково през 2008 година заради дългата му служба на обществото. С различни периодични и печатни издания Карекин Карекинян отразяваше съвремието още от началото на управлението на Тодор Живков, през идването на демокрацията, до наши дни. Карекин Карекинян бе застигнат от съдбата именно на работното си място. Той бе сполетян от инсулт, докато изпълняваше служебните си задължения през февруари 2015-та година. Лекарите в МБАЛ Хасково положиха невероятни усилия за спасяването му и първоначално имаше надежди. Въпреки преклонната си възраст, Каро издържа сложна неврохирургическа операция, после спешна хирургическа интервенция на стомаха и куп други процедури. Накрая обаче организмът му не издържа и той си отиде тихо в 14 часа на 27-ми март.

Към момента роденият през 1926-та година хасковлия бе най-възрастният действащ фоторепортер в града и страната. Последната му месторабота бе като фоторепортер на вестник Хасковска Марица. За отдадеността на професията свидетелства и миг, уловен от приятелски обектив - бай Каро спринтира по футболния терен за отразяване на мач на „Хасково“. Тогава той бе на 85 години. До последно усмивката не слизаше от лицето му. Такива бяха и фотографиите му - одухотворени, с настроение и с поглед към същината на човека.

Освен репортажна фотография в творческата му визитка има и много художествени творби. Носител е на престижната титлата фотограф-художник на АФИАП.
Поклон пред паметта му.


Haskovo.net

При вписването си за почетен гражданин на Хасково през 2008-ма година
При връчването на наградата
Бай Каро отразяваше живота около нас през последните 60 години

Усмивки от старите ленти
На предна бойна линия-на 85 години Каро бърза за поредния мач на "Хасково"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини