От х:

Днес в x:

Откриха барелефа на Бай Каро в центъра на Хасково

Изображение 1 от 6

    Паметната плоча на известния фотограф Карекин Карекинян бе открита официално днес. Бронзовият барелеф се намира на сграда на кръстовището на улиците "Васил Друмев" и Климент Охридски" в Хасково, където се помещава редакцията на вестник "Хасковска Марица", за който той работеше до последно.

    Хасковлията почина на 27 март 2015 години, дни преди да навърши 89 години. Карекин Карекинян, или Бай Каро, както го наричаха близки и приятели, има над 60 години трудов стаж и бе най-възрастният действащ фоторепортер в България. Носител е на престижната титлата фотограф-художник на АФИАП. Беше обявен и за Почетен гражданин на Хасково.

    В знак на почит и уважение, Съюзът на българските журналисти и представители на гилдията от Хасково инициираха кампания за събиране на средства за изработване на паметната плоча с барелеф. Половината от сумата е дарение от община Хасково, а друга част е от негови колеги и бизнесмени. Барелефът е дело на известния хасковски скулптор Господин Тенев, който днес присъства на откриването. Присъстваха още родни, близки и колеги на Бай Каро, областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, кметът Станислав Дечев, заместничката му Мария Вълчева.

    Пред присъстващите слово произнесе председателят на СБЖ в Хасково Николай Грудев. "Горд съм да бъда тука и да обявя успешния край на една благородна инициатива, а именно поставянето на паметна плоча на нашия покоен колега Карекин Карекинян - един невероятен професионалист, Почететн гражданин на Хасково, лауреат на множество международни награди и същевременни приятел на всички", заяви Николай Грудев, който разкри плочата с лика на Бай Каро. Грудев благодари на всички, които са подкрепили инициативата за поставяне на барелефа, както и на скулптора.

    Близки и приятели на фотографа поднесоха цветя пред барелефа.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Вс
      Всевишния Кенанец
      31 -7
      13:18, 12 дек 2019
      едно смислено нещо от много време насам. Този човек заслужава уважение и признание
    • 2
      Ма
      маргинал
      5 -2
      19:45, 12 дек 2019
      хасковска марица, такъв вестник няма.
    Последни новини