От х:

Днес в x:

Неистов щурм спаси единствения жител на забравено от бога село

Пътят станал проходим с помощта на пожарна и доброволци

Неистов щурм на пожарна и доброволци спаси живота на единственият жител на маджаровското село Габер. Старото селище на тракийски бежанци в момента се е обезлюдило до 1 човек плюс още двама-трима фермери от съседния Сеноклас, които гледат животни. Въпреки пустотата 72-годишната баба Петкана отказала да послуша увещанията на синовете си Иван и Стойчо и се премести в града. След падането на обилния сняг през уикенда връзката с баба Петкана прекъснала окончателно. След безуспешни опити да се свържат с майка си или да пробият сами до намиращото се високо в балкана село, синовете подали сигнал до спасителните служби че майка им бедства. В същото време се получила депеша от пастир край Габер. Той съобщил че жената е много зле, повръща и не може да се движи, което докарало до психоза роднините й. И кмета на Маджарово Милко Армутлиев.

Рано тази сутрин градоначалникът вдигнал във въздуха телефоните на всички спасителни служби и самосиндикално започнал да сформира група от доброволци, която да разчиства пътя до селото. Изходната точка трябвало да бъде отстоящото на 7 километра село Сеноклас. Оказало се обаче, че насипания с 50 см чакълиран и единствен път за Габер е непристъпен само за гол ентусиазъм. Нещата се променили след като пожарната изпратила високопроходима техника. Огромен ЗИЛ с екип от огнеборци щурмувал трасето подпомаган с всички сили от доброволците с лопати. С пожарната били и синовете на баба Петкана. Накрая след двучасова тежка борба по 7-километровото трасе спасителите пристигнали до Габер и за щастие до все още живата баба Петкана. Наложило се екипите да носят женицата 250 метра на ръце до колата, която спешно се насочила към най-близката болница. Петкана била силно дехидратирана и в лошо общо състояние. След спешна хоспитализация бабичката била стабилизирана в хасковската болница.

Обстановката в Маджарово полека-лека се нормализира свидетелства кметът Милко Армутлиев, който благодари на три гласа за бързия рефлекс на хасковската пожарна. Отделно общинския началник похвали ЕВН които по незнайно какъв начин качили огромни стоманени стълбове в планината, които да заменят счупените като кибритени клечки стари електропроводи. Към момента без ток са само две села-Ефрем и Сеноклас, но се очаква захранването там да бъде възстановено в най-кратки срокове.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ки
    Кирил
    38 -2
    19:28, 11 мар 2015
    !!! Така се прави !!!
    Огромно браво.
Последни новини