От х:

Днес в x:

8 °C

Неистов щурм спаси единствения жител на забравено от бога село

Пътят станал проходим с помощта на пожарна и доброволци

Неистов щурм на пожарна и доброволци спаси живота на единственият жител на маджаровското село Габер. Старото селище на тракийски бежанци в момента се е обезлюдило до 1 човек плюс още двама-трима фермери от съседния Сеноклас, които гледат животни. Въпреки пустотата 72-годишната баба Петкана отказала да послуша увещанията на синовете си Иван и Стойчо и се премести в града. След падането на обилния сняг през уикенда връзката с баба Петкана прекъснала окончателно. След безуспешни опити да се свържат с майка си или да пробият сами до намиращото се високо в балкана село, синовете подали сигнал до спасителните служби че майка им бедства. В същото време се получила депеша от пастир край Габер. Той съобщил че жената е много зле, повръща и не може да се движи, което докарало до психоза роднините й. И кмета на Маджарово Милко Армутлиев.

Рано тази сутрин градоначалникът вдигнал във въздуха телефоните на всички спасителни служби и самосиндикално започнал да сформира група от доброволци, която да разчиства пътя до селото. Изходната точка трябвало да бъде отстоящото на 7 километра село Сеноклас. Оказало се обаче, че насипания с 50 см чакълиран и единствен път за Габер е непристъпен само за гол ентусиазъм. Нещата се променили след като пожарната изпратила високопроходима техника. Огромен ЗИЛ с екип от огнеборци щурмувал трасето подпомаган с всички сили от доброволците с лопати. С пожарната били и синовете на баба Петкана. Накрая след двучасова тежка борба по 7-километровото трасе спасителите пристигнали до Габер и за щастие до все още живата баба Петкана. Наложило се екипите да носят женицата 250 метра на ръце до колата, която спешно се насочила към най-близката болница. Петкана била силно дехидратирана и в лошо общо състояние. След спешна хоспитализация бабичката била стабилизирана в хасковската болница.

Обстановката в Маджарово полека-лека се нормализира свидетелства кметът Милко Армутлиев, който благодари на три гласа за бързия рефлекс на хасковската пожарна. Отделно общинския началник похвали ЕВН които по незнайно какъв начин качили огромни стоманени стълбове в планината, които да заменят счупените като кибритени клечки стари електропроводи. Към момента без ток са само две села-Ефрем и Сеноклас, но се очаква захранването там да бъде възстановено в най-кратки срокове.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ки
  Кирил
  38 -2
  19:28, 11 мар 2015
  !!! Така се прави !!!
  Огромно браво.

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини