От х:

Днес в x:

5 °C

Язовирите в региона под контрол, изпускат водите им

Няма сериозни разливи от язовирите на територията на Хасковска и Кърджалийска области заради бързотопящия се сняг от високите температури през последните два дни. Категоричната констатация е на управителя на Напоителни системи-клон Хасково, който отговаря и за Кърджали, Георги Латев.

Повечето от 28-те водоема в двете области се изпускат контролирано.

Най-големите язовири са с освободен обем превантивно още преди няколко дни, когато бяха пуснати прогнозите за код червено за Хасково и Кърджали, обясни Латев.

В момента един от най-големите язовири в Хасково-Тракиец е с празен обем от около 30 млн. кубични метра. Всяка секунда в него се вливат около 3100 кубика вода. Естествено дневните вливания са по-сериозни от тези през нощта, за денонощие сборът, който влиза във водоема е в порядъка на около 400 000 куб.м.

Като стратегически обект, язовир Тракиец е под постоянно наблюдение.

За това всичко да е наред с изпускането на водоема и съоръженията следи Север Якуб. Той обясни, че няма никакви притеснения за разливи от водоема. Дори от селото идвали хора да се любуват на красивия пейзаж. А край язовир Тракиец докъдето ти стигне погледа се белее.

Водата, която се изпуска контролирано отива във водосбора на река харманлийска , от там пък водите се вливат в река Марица. Тя върви към Турско и реално цялата вода се стича към съседите.

Въпреки, че няма проблеми за сега, пазачът Якуб е леко притеснен от липсата на ток към съоръжения на язовира. Няма електричество от петък заради аварирал в близост електропровод. Въпреки това има начини да се реагира при необходимост, тъй като се разполага с генератор. Възможно е ръчно отваряне на клапите. Въпреки, че вдигането им на ръка става по-бавно, всичко е изчислено така, че да има възможност да се реагира адекватно при необходимост или опасност, обясни Север Якуб. Мъжът, който е местен, живее в с. Тракиец, от 3 години е пазач на язовирната стена. Казва, че в момента водоемът, който е капацитет 114 млн. куб.м. е направо“котенце“. Най-пълноводен за трите години работа край него го е виждал през декември тази година-пълен на 90 млн.куб.метра. За сравнение в момента Тракиец е изпълнен на 84 млн. куб.метра. Въпреки това човекът признава, че цял късмет е, че през последните дни валежите са били не от дъжд, а от сняг, който по-бавно се топи и от там вливките в язовира са по-циклични.

 М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини