От х:

Днес в x:

Язовирите в региона под контрол, изпускат водите им

Няма сериозни разливи от язовирите на територията на Хасковска и Кърджалийска области заради бързотопящия се сняг от високите температури през последните два дни. Категоричната констатация е на управителя на Напоителни системи-клон Хасково, който отговаря и за Кърджали, Георги Латев.

Повечето от 28-те водоема в двете области се изпускат контролирано.

Най-големите язовири са с освободен обем превантивно още преди няколко дни, когато бяха пуснати прогнозите за код червено за Хасково и Кърджали, обясни Латев.

В момента един от най-големите язовири в Хасково-Тракиец е с празен обем от около 30 млн. кубични метра. Всяка секунда в него се вливат около 3100 кубика вода. Естествено дневните вливания са по-сериозни от тези през нощта, за денонощие сборът, който влиза във водоема е в порядъка на около 400 000 куб.м.

Като стратегически обект, язовир Тракиец е под постоянно наблюдение.

За това всичко да е наред с изпускането на водоема и съоръженията следи Север Якуб. Той обясни, че няма никакви притеснения за разливи от водоема. Дори от селото идвали хора да се любуват на красивия пейзаж. А край язовир Тракиец докъдето ти стигне погледа се белее.

Водата, която се изпуска контролирано отива във водосбора на река харманлийска , от там пък водите се вливат в река Марица. Тя върви към Турско и реално цялата вода се стича към съседите.

Въпреки, че няма проблеми за сега, пазачът Якуб е леко притеснен от липсата на ток към съоръжения на язовира. Няма електричество от петък заради аварирал в близост електропровод. Въпреки това има начини да се реагира при необходимост, тъй като се разполага с генератор. Възможно е ръчно отваряне на клапите. Въпреки, че вдигането им на ръка става по-бавно, всичко е изчислено така, че да има възможност да се реагира адекватно при необходимост или опасност, обясни Север Якуб. Мъжът, който е местен, живее в с. Тракиец, от 3 години е пазач на язовирната стена. Казва, че в момента водоемът, който е капацитет 114 млн. куб.м. е направо“котенце“. Най-пълноводен за трите години работа край него го е виждал през декември тази година-пълен на 90 млн.куб.метра. За сравнение в момента Тракиец е изпълнен на 84 млн. куб.метра. Въпреки това човекът признава, че цял късмет е, че през последните дни валежите са били не от дъжд, а от сняг, който по-бавно се топи и от там вливките в язовира са по-циклични.

 М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини