От х:

Днес в x:

Тютюнопроизводителите: Ако Борисов не ни приеме, блокираме граници

Три ГКПП в страната, сред които и „Капитан Петко войвода“ при Свиленград, ще бъдат блокирани в петък, ако лично премиерът Бойко Борисов не приеме среща с производителите на тютюн, съобщиха от Инициативния комитет.

Днес беше разпратена и декларация с исканията им - до премиера, министъра на земеделието, председателя на НС, до Комисията по земеделие в парламента и до всички парламентарно представени групи.

Едно от основните искания на тютюнопроизводителите, разписано в документа, е да бъдат спазени процентните съотношения при разпределението на средствата на националните доплащания при сортовите групи от 2012 година, като това продължи да става по сортови групи, а не както сега се предлага -на принципа „дребни и едри производители. Сега предлаганата схема ощетява крупните стопани на тютюн.

„Нямаме претенции към общия размер на бюджета за доплащанията от 107 млн.лв. Претенциите ни са за правилното му разпределение“, обясни Асен Кичуков от ИК. В декларацията е разписано и искане процентните разпределения да важат до 2020 година, а не да се решават година за година. Според производителите удължаването на срока ще даде възможност на стопаните за дългосрочно планиране.

Тютюнопроизводителите искат и да не се приема Законът за тютюна и тютюневите изделия преди въвеждането на защитен механизъм за отпадане на неплатимите килограми тютюн. Като искането е за фиксиране на цена от 2.50 лв. за килограм за трета класа.

Стопаните искат още и яснота по въпроса за данъчното облагане на референтните средства, които са получени от тютюнопроизводителите от 2010 г. насам. „Причина за това искане е противоречивата практика на държавните органи и съдилищата относно дължимостта на данъци върху тези средства и периодът, за който се дължи.“, обясни Кичуков. По думите му само три дирекции на НАП, сред които и в Хасково, начисляват налог върху парите от националните доплащания, което е парадоксално.

В декларацията от Първомай тютюнопроизводитлите обявяват и снемането на доверието си от председателят на УС на Националната асоциация на тютюнопроизводителите /НАТ -2010/ Цветан Филев.

Предстои свикване на Общо събрание, на което да се гласува оставката и отстраняването му от длъжност.

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини