От х:

Днес в x:

Полиция заварди границата с Гърция заради протест на тютюнопроизводители

Изображение 1 от 4

    Полицията не позволи на разбунтували се тютюнопроизводители да затворят границата с Гърция край Свиленград днес. Малко преди граничният пункт Капитан Петко войвода се бяха струпали стотина разгневени земеделци, които недоволстваха заради дискриминирането на малките производители за сметка на големите. По думите им все още има хора, които не са получили парите си за реколта 2016.

    Организатор на протеста е Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България (НКТБ). Неин зам.-председател е общинският съветник от Свиленград Живко Желев. Той категорично отрече стачката да е политическа и посочи, че са протестирали при всяко едно правителство досега.

    Около обяд протестиращите запалиха бали с тютюн на пътя и тръгнаха да блокират граничния пункт, но полицията заварди трасето и не им позволи. Пристигнаха и 6 коли на жандd,мерията от Кърджали. Стигна се до размяна на гневни реплики между протестиращите и униформените.

    Според производителите не е нормално държавата да дава по-високи премии за по-малко количества тютюн. Лидерът на НКТБ Асен Кючуков припомни, че има решение на Върховния административен съд, който е отменил решението на Министерството на земеделието за подобен начин за разпределяне на премиите за сортовата група „Басма“. „Проблемът е, че никой не се съобразява със съда. Последният Консултативен съвет към земеделското министерство, вместо да отмени тази практика, отново я потвърди", гневят се земеделците.

    "Абсурдно е тези, които работят повече да получават по-малко от тези, които работят по-малко“, допълни го Живко Желев. Присъстващите обявиха негодуванието си към пагубната политика в сектор „Земеделие“, където всичко било сбъркано.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини